Beroš poslao poruku antivakserima: To je legitimno. Međutim…

Extra

Ministar zdravstva Vili Beroš u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da će docjepljivanje trećom dozom ovisiti o stručnoj procjeni.

– Pratimo svjetsku i stručnu literaturu, imamo i vlastita istraživanja, i na osnovu tih podataka koji će relevantno pokazati kada je i je li treća doza potrebna, donijet ćemo odluku, rekao je dodavši kako osobno misli da će se ići u tom smjeru.

– Sagledava se pad antitijela nakon prve doze, nakon docjepljivanja i gleda se njihovo nestajanje. To znači da naš organizam postaje manje otporan na infekciju virusom i postavlja se pitanje treće doze docjepljivanja. Preliminarni podaci iz Izraela, govore da su nuspojave nakon treće doze manje nego kod ranijih. To je dobar podatak, ali kad će se krenuti s trećom dozom procijenit će struka, naglasio je.

Na pitanje jesmo li dosegnuli plafon kada je riječ o cijepljenju dvjema dozama, ministar Beroš je rekao kako aktivno rade da podignu postotak procijepljenosti, koji je sa današnjim danom 51,34 posto.

– Dolazi hladnije vrijeme sve je veći broj zaraženih i hospitaliziranih i vjerujem da će to potaknuti ljude da razmisle o onome što je najjednostavniji i najbrži izlaz iz ove krize – cijepljenje.

‘Zašto cijepljeni moraju nositi maske’

Osvrnuo se i nedavni upit predsjednika Zorana Milanovića zašto cijepljeni ljudi moraju nositi maske?

– Moramo dati povjerenje struci. Svatko od nas ima pravo na svoj osobni stav i mišljenje, ali to je osobni stav, a ne stav struke. Ono što nas brani od virusa nije osobni stav nego stav struke. Ponekad je neugodno nositi masku, ali nošenje maske spašava život. Cijepljenje je apsolutno savršena metoda za izlazak iz krize, ali niti jedan lijek, pa tako ni cjepivo nije 100-postotno. Postoje oni cijepljeni koji će se svejedno razboljeti. A tu je i pitanje djelovanja cjepiva na nove varijante, rekao je ministar Beroš.

– Otkrivena je nova Mu varijanta koja je stavljena na listu WHO-a onih varijanti koje treba sagledavati i pratiti. Pojavila se u siječnju u Kolumbiji i Ekvadoru. Prisutna je i u Europi, ali se čini da nema potencijal zamijeniti delta varijantu. Međutim, nikad se ne zna i nikad dovoljno opreza, istaknuo je.

Covid potvrde

Na upit je li se u Hrvatskoj odustalo od covid potvrda s obzirom da se u mnogim europskim državama one traže na svakom koraku.

– Covid potvrde pružaju osjećaj sigurnosti. Nisu optimalne, imaju svoja ograničenja, ali su u ovom trenutku najbolji element. Nismo u Hrvatskoj odustali od njih, samo čekamo pravo vrijeme za primjenu istih.

Dug veledrogerijama

Osvrnuo se i na dug veledrogerijama koji je ponovno prešao 3 milijarde kuna.

– Zanemaruju se troškovi kovid krize. Nas kovid kriza košta 2.7 milijardi kuna. Uz druge troškove veliko je to opterećenje. Moramo se svi zajedno uhvatiti u koštac s tim problemom. I građani jačajući odgovornost prema vlastitom zdravlju, i u pogledu kovid krize, ali i u pogledu drugih elemenata – pušenje, alkohol, debljina. Na nama je da utemeljimo reformske mjere koje su već spremne, na usuglašavanju i vjerujem da će krenuti čim prije.

Dodao je i da će poslušati ministra financija Zdravka Marića koji je rekao da se reforme moraju bazirati na rashodovnoj strani.

– Ali u datom trenutku razgovarat ćemo i o prihodovnoj strani.

Na upit znači li to da će se povećati izdavanja iz plaća, Beroš je rekao: apsolutno. Hrvatska je na dnu ljestvice zemalja EU-a po izdvajanju za zdravstvo. To moramo promijeniti, piše HRT.

Objava Beroš poslao poruku antivakserima: To je legitimno. Međutim… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.