SRBIJA KUPUJE NOVO NAORUŽANJE! Stiže superiorno oružje pravo iz Izraela, pred njim drhte i najjače sile

Extra

Izraelci su dobro ovladali ovim tehnologijama i, po iskustvu drugih, nabavka nauružanja kod njih ne predstavlja rizik

Srbija kupuje od Izraela moćne protivoklopne rakete spajk.

Ovo je potvrdio zvaničnik izraelske firme “Rafael napredni odbrambeni sistemi”, a stručnjaci procenjuju da će naša odbrambena snaga biti znatno uvećana kada se posao realizuje.

U pitanju su rakete najnovije generacije koje se mogu lansirati sa postolja, oklopnog vozila ili helikoptera i uništavaju sve moderne tenkove i oklopna vozila, jednom rečju sprže sve što pogode. Imaju domet od 5,5 kilometara, odnosno 10 kilometara ukoliko ih lansira helikopter.

– Reč je o raketama spajk LR2. Kasnije ćemo ponuditi i rakete spajk ER i NLOS, koje imaju još veći domet – izjavio je regionalni direktor kompanije “Rafael” Al Zaher.

Iskustva drugih
Spajk je četvrta generacija prenosnih i nenavodećih antitenkovskih raketa koje koriste tzv. hit (engl. heat) bojeve glave. Kako ističu vojni stručnjaci, velika prednost ovih raketa je što mogu da integrišu na oklopna vozila kao što je naš Lazar 3.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da je kupovina raketa spajk odlična vest, jer su se dobro pokazale na terenu, pa ne čudi što na vojnom tržištu vlada veliko interesovanje za njih.

Izvor: Srbijadanas.com