Biden najavio odmazdu, broj žrtava službeno 85, a neslužbeno mnogo veći

Extra

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak u obraćanju naciji da će “uhvatiti” počinitelje napada u kojemu je poginulo najmanje 13 američkih vojnika blizu kabulske zračne luke, potvrdivši da se velika operacija evakuacije civila nastavlja do 31. kolovoza kada se američke snage povlače iz Afganistana.

“Uhvatit ćemo vas i natjerati vas da platite”, rekao je smjerajući na počinitelje najkrvavijeg napada na američku vojsku u Afganistanu od 2011. za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS).

Predsjednik je naredio vojnim dužnosnicima da “pripreme operativne planove za napad na ciljeve, vođe i objekte” IS-a u Afganistanu.

“Snažno ćemo i ciljano odgovoriti kada to odlučimo, gdje i kada to budemo htjeli”, istaknuo je u govoru u Bijeloj kući.

Odao je priznanje poginulim vojnicima, nazivajući ih “junacima (…) koji su sudjelovali u opasnoj i nesebičnoj misiji spašavanja tuđih života”

Samoubojički napad u kojemu je u dvjema eksplozijama poginulo 13 i ranjeno 18 američkih vojnika, dogodio se u blizini ulaza Abbey, jednog od triju ulazak u zračnu luku, gdje se tiskalo mnoštvo ljudi čekajući na evakuaciju, bježeći iz zemlje u kojoj su vlast preuzeli talibani.

Potonji su izvijestili da je u dvjema eksplozijama oko 20 mrtvih i 52 ranjenih, ali drugi izvori govore o puno većem broju žrtava u tom prvom krvavom napadu nakon povratka talibana na vlast 15. kolovoza.

Joe Biden je rekao da zasad nema “dokaza” o “dosluhu” talibana i IS-a, dviju skupina koje su se ovih godina sukobljavale, u organiziranju ovog napada.

Unatoč velikom broju žrtava, američki predsjednik je rekao da će se evakuacija iz Afganistana nastaviti.

“Amerika se neće dati zastrašiti”, poručio je. “Teroristi nas neće obeshrabriti. Nećemo im dopustiti da zaustave našu misiju. Nastavit ćemo evakuaciju”.

Usto je potvrdio da rok za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana ostaje 31. kolovoza, unatoč kritici, pa i u vlastitoj stranci, da treba ostati dulje, ako treba, kako bi dovršio evakuaciju.

Još je moguće evakuirati Amerikance i Afganistance koji ispunjavaju uvjete “ovih dana, od danas pa do 31.” kolovoza, rekao je. “Svjesni da je moguć novi napad, vojska je zaključila da tako trebamo postupiti. Mislim da su u pravu”, dodao je.

Najmanje 72 mrtva civila

Najmanje 72 civila i 13 američkih vojnika poginulo je u dvjema eskplozijama koje je izvela Islamska država blizu zračne luke u Kabulu, objavili su u petak u glavnome gradu Afganistana bolnički izvor i talibanski dužnosnik kazavši da su talibani izgubili 28 ljudi, više nego Amerikanci.

Više zapadnih zemalja objavilo je da je zračni most sada gotov, a SAD je zapečatio ulaze na aerodrom i onemogućio daljnji odlazak desecima tisuća Afganistanaca koji su radili za zapadne zemlje tijekom dva desetljeća rata.

Riječ je o jednoj od najvećih zračnih evakuacija u povijesti. U proteklih 12 dana, SAD i saveznici evakuirali su gotovo sto tisuća ljudi, uglavnom Afganistanaca koji su im pomagali. Ali tisuće njih sada neće moći otići jer je više zemalja objavilo da su njihovi zračni mostovi završeni.

Objava Biden najavio odmazdu, broj žrtava službeno 85, a neslužbeno mnogo veći pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.