BIVŠI PREDSJEDNIK HOLDINGA: “Tomašević nije sposoban voditi grad”, IZNIO ŠOKANTNE DETALJE O KORUPCIJI I KRONIZMU NOVE VLASTI

Extra

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević početkom proteklog tjedna smijenio je predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Nikolu Vukovića te člana Uprave Antu Samodola, nakon samo tri i pol mjeseca, a razlog su bila česta neslaganja i nesuradnja s dijelom Nadzornog odbora i samim Uredom gradonačelnika oko upravljanja Holdingom.

Ante Samodol na svojoj je stranici nakon toga detaljno opisao što se događalo od dana imenovanja do dana smjene. Teško je pritom optužio Možemo i Tomaševića da ne znaju što potpisuju, da su nesposobni amateri te da se vode bezakonjem. Istaknuo je kako su na jednom sastanku dobili izričitu zabranu bilo kakve komunikacije s javnosti i počeli primati izravne naloge i zahtjeve.

O cijeloj situaciji se sada oglasio se i bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković, koji je objavio sve o uzrocima razlaza u upravljanju Zagrebačkim holdingom i pritom zaključio da sve što je Samodol pisao u svom blogu – istina.

U podužem pismu napisao je kako on i Samobol nisu tražili da upravljaju Holdingom, već da je ‘ekipa iz Možemo njih molila da preuzmu tvrtku’. Kaže kako u njihovom strateškom dokumentu o upravljanju Holdingom nema ništa osim fraza da da je jedini dokument o aktivnostima oporavka napisao upravo on.

Vuković piše kako je model upravljanja koji gura Možemo! suspektan prema političkim neistomišljenicima te da su mu prigovarali jer ‘angažira stare kadrove’ i govorili da neke radnije treba disciplinirati.

U njihovom modelu primjenjuje se izigravanje zakona gdje god nisu primjereni njihovim predrasudama i skrivenim interesima, ponovo se uvodi političko kadroviranje i politički diktati u poslovanje, a sve u interesu tajnih sponzora i interesnih skupina, te se još pritom treniraju igre moći, napominje Vuković.

Tvrdi kako je Nadzorni odbor, podupiran Tomaševićem i Dolenec, htio donositi odluke u svom interesu, a za ništa odgovarati. Tvrdi i kako nije postojao nikakav problem u suradnji između Samodola, njega i rukovodećih ljudi.

Problem je, piše, nastao kad su raščlanjujući nagomilane probleme, otkrili da neki članovi Nadzornog i ujedno Revizorskog odbora ‘imaju vrlo konkretne financijske interese u Holdingu‘.

U pismu tvrdi i da Tomaševiću zapravo drugi govore što da radi.

– Često smo ga Ante i ja, nakon neučinkovitih sastanaka s njim, sažalijevali kako se muči između ostataka idealizma u njemu i pritisaka onih koji su ga, kako sami priznaju, odabrali da bude lider za javnost i izbornu trku, dok izbornici, po svemu sudeći, vuku konce u sjeni, napisao je, među ostalim, Vuković.

Što piše Vuković?

Ovo su neki izvadci iz njegovog pisma:

‘Sve liči na mantru. U pratnji mu je pri tom uvijek zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec (dalje: DD). U javnim obraćanjima i odgovorima na upite novinara izrečene su ne samo neistine, poluistine i nesuvislosti već je opovrgavao i sam sebe. Nije predočen ni jedan konkretan dokaz ili činjenica, samo isprazne fraze. Pokušaj osiguranja medijske potpore od strane njihovog PR ‘štaba’ sveo se na fijasko, kroz plasiranje potpune besmislice o tobožnjem dvostrukom povećanju plaća ‘mojim’ ljudima u ZGH-u ili dijeljenje maila u vezi opravdavanja njihove odluke o poništenju jedne javne nabave.

Prvo treba istaći da Ante Samodol i ja nismo molili ni tražili da upravljamo ZGH-om, već potpuno obratno, ekipa iz Možemo je tražila i molila nas da preuzmemo upravljanje (zadnji sastanak je trajao punih šest sati). Također smo im jasno rekli da se nikad ne bi javili na njihov besmislen natječaj po kojem tražiš i dobiješ nepoznate i neupućene osobe da upravljaju najsloženijim gospodarskim sustavom u Hrvatskoj. Nikad nisam dobio odgovor da li bi natječajem tražili takve osobe da upravljaju njihovom privatnom imovinom?

(1) Mi nemamo različite ‘strateške ciljeve’ niti različite ‘koncepcije ili vizije upravljanja’ iz jednostavnog razloga što ekipa iz Možemo nema niti jedan strateški dokument niti ‘koncept upravljanja’ ZGH-om a kamoli viziju, pa ne može biti različitosti između našeg programa i njihovog ništa. … Provjerite njihov program pa ćete vidjeti da tamo o ZGH-u osim fraza nema ništa.

…I prethodna upravljačka ekipa u Zagrebu je krenula sa lijeve pozicije i zaglavila u močvari klijentelizma i korupcije. A ova je u samom početku posrnula.

Čitavo vrijeme Nadzorni odbor podupiran od TT i DD želi uspostaviti shadow management, donositi odluke u svom interesu a za ništa ne odgovarati. U tu svrhu su kanili promijeniti Izjavu o osnivanju, koju nismo mogli prihvatiti jer znači rušenje kredibiliteta uprave sa štetnim posljedicama za ZGH.

Objava BIVŠI PREDSJEDNIK HOLDINGA: “Tomašević nije sposoban voditi grad”, IZNIO ŠOKANTNE DETALJE O KORUPCIJI I KRONIZMU NOVE VLASTI pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.