“BUKTI” NA MARAKANI! Stiže napadač posle Kluža (OCENE)

Extra

Nova stara vest!

Kako Beogradski portal saznaje, Ohi je na pragu Marakane i u roku od desetak dana pridružiće se ekipi. Crvena zvezda želi da ima čvrstog napadača pored Milana Pavkova.

Nećemo sada o kritikama i da li je moglo i trebalo pre, svi znamo da jeste!

Delije, stiže golgeter!

Crveno-beli bez slabog mesta, Dragović i graciozna balerina i rimski gladijator

MILAN BORJAN 7 – Imao je vrlo malo posla. I ta činjenica je dovoljna za spoznaju da je Crvena zvezda večeras delovala kao tim, sa jasno izdefinisanim defanzivnim zadacima. Lako je pokupio nekoliko šuteva sa distance. Kao u većini mečeva kada su se crveno-beli pitali o svemu, više je služio kao korektivni faktor.

MARKO GOBELJIĆ 7 – Bilo je povremeno nelagodnosti i problematičnih odluka u duelima sa Petrilom, rizikovao žuti karton nepotrebnim startom daleko od opasne zone. Očigledno je dobio zadatak od Dejana Stankovića da se previše ne opterećuje ofanzivnim zadacima, pa je narastao kao kvasac kako je vreme prolazilo. Značajno popravio utisak u drugom poluvremenu. Istina, ako želi da se nametne kao prva opcija moraće da drži konstantu.

ALEKSANDAR DRAGOVIĆ 7,5 – To je štoper iz nekog drugog sveta, nivo Lige šampiona. Kada god može ima graciozne potrebe balerine, ali je sposoban da se u trenutku transformiše u rimskog gladijatora i sve sruši pred sobom. On ne čeka situacije da ga iznenade, već provocira situacije iz kojih može da izađe kao pobednik. Savršeno dobro zna kada da izađe visoko, a kada da sačeka bržeg rivala u niskom bloku. I što je mnogo bitno, anticipira kada je neizbežno napraviti faul. Posvećen timu, nametnuo se kao kapiten bez trake, istinski vođa pred kojim svlačionica mora da drhti. Imao je toliko smelosti da krene u napad.

MILOŠ DEGENEK (do 46) 7 – Velika šteta zbog povrede reprezentativca Australije, jer je tokom prvog poluvremena pokazivao da bi mogao da bude jedna duša u dva tela sa Aleksandrom Dragovićem. Vrlo autoritativno izlazio na kraj sa Debeljuhom, prilično siguran u skoku. Nije želeo da provocira samopouzdanje usled duge pauze i odigrava unapred. Radio je ono što najbolje ume. Samo jednom se okliznuo i doveo u privremenu opasnost tim Dejana Stankovića.

MILAN RODIĆ 7 – Običan dan u kancelariji iskusnog levog beka. Ove sezone je na gostovanjima sklon oscilacijama, ali na travi Marakane je neprelazan. Baš kao i protiv Šerifa, gotovo da nije imao izgubljen duel. Dao je veliki doprinos izlasku iz crnih minuta sada već prepoznatljivom skok igrom, kada je bukvalno imao federe u kopačkama i preskako Debeljuha i Omranija. Podvalio im pored noge nekoliko centaršuteva. Da je u naponu snage, kao neke 2017. godine, sportski sektor crveno-belih ne bi morao da razmišlja o drugoj opciji i alternativi.

SEKU SANOGO 8,5 – Uz bok Milanu Pavkovu. Da su bivšeg reprezentativca Obale Slonovače bacili ove avgustovske večeri u kavez sa lavovima i njih bio pokidao. Toliko je delovao jako i nepobedivo. Bio je šraf koji igri Kluža nisu mogli da pomere iz ležišta. Pokušavali su tučom, ali su završavali na patosu. Hteli su provociranjem Sanogovog pasa, ali su završavali u međuprostoru, na „ničijom zemji“, uhvaćeni u zamku iskusnog veziste. Zvezdin zadnji vezni nije igrao večeras fudbal. On se šalio se nedoraslim rivalima u likovima Omranija, Petrile, Rodrigeza. Prevazišao je čak i izdanje sa San Sira.

GELOR KANGA (do 72) 7 – Znao je za mnogo bolja izdanja Zvezdin Gabonac u mečevima vellikog rizika i još većeg uloga. Nedostajale su njegove ubitačne lopte u pravcu Aleksandra Kataija i Milan Pavkova, ali je racionalno čuvao posed. Po cenu pasa unazad. Kada god je ulazio u nepotrebne duele imao je probleme, iz kojih se vadio požudom da bude u epicentru dešavanja. Još nije namešten za kontinuitet bistrih i profesionalnih misli, o čemu svedoči nepotreban žuti karton. Ali da ima ozbiljan uticaj za Zvezdin tim – ima.

EL FARDU BEN 7,5 – Koliko je tu samo patnje bilo tokom prvog poluvremena. Delovao slabašno, bez potrebne oštrice, hitrine i anticipacije ničijih lopti. Al i to je reprezentativac Komorskih Ostrva. Uspavao je rivale tim svojim stadijumom, a onda počeo da ujeda kao kobra. Bukvalno se transformisao u drugom poluvremenu, postavši onaj igrač koji je rušio sve pred sobom leta 2018. godine. I kada nije opasan, El Fardu Ben je opasan. Posebno kada mu dođe lopta na levu nogu.

MIRKO IVANIĆ 7,5 – Ništa nije nagoveštavalo da bi jedan od Stankovićevih izuma mogao da postane heroj pečatiranja već viđenog prolaza u Ligu Evrope. Tražio se po levoj strani, sve dok snagom talenta nije pronašao ključeve sopstvenog gazdinstva na travi Marakane. Opet je savršenim polukružnim kretanjima i ubitačnim dijagonalama seckao odbranu rivala na sitne komade. Maksimalno se trošio u defanzivi, otuda je nagrađen asistencijom ka Benu. Vrlo brzo i golom. I opet se sve svodi na lepotu njegovih gracioznih pokreta. Suvog talenta. Igrač potreban Crvenoj zvezdi.

ALEKSANDAR KATAI 7 – Malo mu je korigovao Dejan Stanković ulogu, provociravši udarac Zvezdinog Magika iz centralne zone. Početak je bio klimav i neodlučan, ali je asistencija Pavkova doprinela da Aleksandar Katai počne da doprinosi na prepoznatljiv način. Podizanjem publike na noge. Videlo se povremeno da je daleko od pravog ritma zbog istegnuća loše, ali mu je Marius Šumudika ukazao neobičnou čast. I kada nije bio protagonista dešavanja Katai je lepio za sebe po trojicu čuvara i rasterećivao ostatak ekipe. Utisak je da Zvezdina desetka može mnogo bolje od ovoga, što posebno treba da raduje Dejana Stankovića.

MILAN PAVKOV 8,5 – Nije vreme za one priče „šta bi bilo kada bi bilo“, i da li bi Zvezda sada bila u predvorju Lige šampiona da je gorostas iz Begeča bio upotrebljen u ranijem delu sezone. Ovo je vreme Milana Pavkova. I biće onih koji će i pored sjaja nalik onom protiv Liverpula stavljati znak pitanja iza imena snažnog centarfora. Ali to ne bi više smeo da bude Dejan Stanković. Dobio je prvi put šansu od starta ove sezone i praktično iškolovao sve napadače iz protokola, sa obe klupe. Jer Pavkov ne igra velike utakmice, on u njima daje golove. I posle vodećeg pogotka u petom minutu u njegovoj igri je bilo elemnata rasnog napadača. Skokom je doveo do stanja pucanja kompletnu odbranu Kluža, školski odložio loptu do Kataija. Sa ovakvim Mićom Pavkovim Zvezda može da gori do novog evropskog proleća. Samo mu je potrebno poverenje i kontinuitet do januara.

IZMENE

RADOVAN PANKOV (od 46. minuta) 7 – Na fin način odmenio Degeneka. Odlučio se da igra sa mnogo manje rizika što mu se višestruko isplatilo. Za tim nije bilo ni potrebe. Dobio nekoliko važnih duela.

NENAD KRSTIČIĆ od 72 – Malo vremena za konkretan učinak

SLAVOLJUB SRNIĆ od 72 – Malo vremena za konkretan učinak

NIKOLA KRSTOVIĆ od 79 – Uspeo ček jednom da okrene na leđima jakog Sestora.

TRENER DEJAN STANKOVIĆ 8 – Znamo da je trener crveno-belih veliki ljubitelj narodnjačkog opusa, pa će prepevati čuveni narodnjački hit koji u njegovom slučaju može da glasi: „Eh da sam dve sedmice mlađi, a da mi je pamet ova“. Kada mu je ostala samo jedna slamka spasa u živom blatu velikih letnjih promena odlučio se za veterane kvalifikacionih ratova. One koji su prošli kroz Zvezdine termopilske klance u Salcburgu i Kopenhagenu (Ben, Degenek, Rodić, Gobeljić). Uključujući i Milana Pavkova. Da, bilo je ozbiljnih problema u igri, posebno u konstrukciji napada na kojoj bivši as Intera posebno insistira. Nije znala Zvezda povremeno da odgovori na visok presing Kluža, ali linije crveno-belog tima nisu bile razvučene kao kore za pitu. Zvezda je izgledala mnogo kompaktnije. Konačno je delovala kao tim i skupljena šaka koja je spremna da udari. Iskusno je odigrao od 80. do 90. minuta srpski šampion, ne dozvolivši da bude prevaren. Zvezda je “varala” i prepoznavala situacije, što je veliki plus za temperamentnog stručnjaka. Sada će imati bar malo mira da nadogradi ovaj tim i pozabavi se propustima koji ima. Ali je pokazao da mu je mesto u elitnom fudbalu.

Izvor: mozzartsport.com