Capak najavio novo cjepivo protiv koronavirusa: “Naručili smo 300.000 doza, jeftino je i učinkovito”

Extra

O trećoj dozi i novoj vrsti, prema najavama jako učinkovitog cjepiva, govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Mi pratimo rad Europske agencije, u komunikaciji smo s našim ljudima. Odluka nije na vidiku za registraciju 3. doze Pfizera. Dapače, čini nam se da se u zadnje vrijeme komunicira da vjerojatno neće biti prije početka 10. mjeseca. Čekamo evaluaciju EMA-e, a ni druge zemlje se ne žure s tom booster dozom, dok se ne vidi rezultat evaluacije, nakon kojih ide odluka.

Mi smo napravili dokument prioritizacije, kome ide boster doza – to su stariji, a što se tiče zdravstvenih djelatnika, oni su također pri vrhu, kao i osobe u socijali, zbog prirode posla, rekao je Capak i zatim govorio o novoj vrsti cjepiva

Naručili smo oko 300.000 doza cjepiva, inovativnog, jer dosad smo imali vektorska i MRN-a, a ovo je proteinsko i najavljuje se da će biti jako učinkovito. Dosta je jeftinije od MRN-a cjepiva.

Kad se objave znanstveni radovi, o tom cjepivu će biti poznato više. Ukoliko se pokaže dobrim, ukoliko će djelovati na varijante, pokušat ćemo naručiti više. Pri odluci smo se rukovodili po tome što su brojne zemlje naručile to Sanofijevo cjepivo, najviše je naručila Njemačka. Obzirom da su oni naručili tolike količine, odlučili smo se povesti za njima jer očito imaju nešto više informacija.

Pretpostavljamo da oni imaju više informacija kad su uzeli toliko cjepiva pa smo i mi naručili neku manju količinu.

Što se tiče lagera, mi nemamo cjepiva kojem brzo ističe rok, s MVPEI-em dogovaramo prodaju i darovanje cjepiva.

Ugovor se s AstraZenecom neće se obnavljati, jer nisu ispunili obveze, a računamo da ćemo do prvog kvartala 2022. dobiti sve doze koje su bile obećane, a koje ćemo koristiti ili dati zemljama Trećeg svijeta, rekao je Capak.

Na pitanje misle li da će novo cjepivo biti učinkovitije te hoće li ljude više uvjeriti da se cijepe, Capak kaže:

– Još nemamo registracijski file koji će ići EMA-i, ali je poznato da se radi o cjepivu s manjim brojem nuspojava.

Vezano za SANOFI cjepivo, ulaze li tih 330 000 doza u onih 18 milijuna koje smo naručili do 2023. i na koja smo se cjepiva predbilježili, pitali su novinari.

– To ulazi u tu ukupnu količinu cjepiva koju smo naručili. U igri je još NovaVax, manje doza, zatim Valneva, koja vjerojatno i neće biti registrirana, kao i CovaVax, zbog niske učinkovitosti.

 

Objava Capak najavio novo cjepivo protiv koronavirusa: “Naručili smo 300.000 doza, jeftino je i učinkovito” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.