IPAK ĆE MORATI DATI UGOVOR PRIPUZU? Ponuda CIOS-a najpovoljnija…

Extra

Tjednik Telegram je sredinom kolovoza pisao kako je mala tvrtka iz Zagreba, Commercium Bona d.o.o., uloživši žalbu na natječajnu dokumentaciju, usporila jedan od najvećih natječaja Zagrebačkog holdinga koji je dosad raspisala nova zagrebačka vlast, 36 milijuna i 500 tisuća kuna vrijedan posao zbrinjavanja biootpada.

Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) tu je žalbu ekspresno riješila te već 3. rujna ustvrdila da Commercium Bona d.o.o. nije bila diskriminirana odredbom natječajne dokumentacije da moraju imati skladište u Zagrebu. Natječaj je stoga nastavljen pa su jučer u Holdingu otvorili pristigle ponude.

Zanimljivo, najjeftinija ponuda je ona dviju tvrtki povezanih s C.I.O.S. grupom čiji je vlasnik Petar Pripuz i koje su se na natječaj javile u sklopu zajednice ponuditelja s još jednom tvrtkom. Od konkurencije su jeftiniji za preko dva i pol milijuna kuna – točine, 2,677.500,00 kuna.

Pripuz najjeftiniji

Naime, kako je vidljivo iz javnog zapisnika, na natječaj su stigle tek dvije ponude i to dvaju zajednica ponuditelja. Prva je ona u kojoj su Saubermacher Slovenija d.o.o., Saubermacher EPK d.o.o. i BIO DIREKT d.o.o. Oni su ponudili cijenu od 36,315.000,00 kuna bez PDV-a što je tek 185 tisuća kuna niže od procijenjene vrijednosti natječaja.

S druge strane zajednica ponuditelja koju čine CE-ZA-R d.o.o., EKO-FLOR PLUS d.o.o. te REOMA GRUPA d.o.o. ponudila je cijenu od 33,637.500,00 kuna bez PDV-a što je za 2,862.500,00 jeftinije od procijenjene vrijednosti.

CE-ZA-R d.o.o. je dio C.I.O.S. grupe čiji je vlasnik Petar Pripuz. Prokuristica EKO-FLOR Plus (u čijem nadzornom odboru inače sjedi Ivan Pripuz), je Tajana Tomašević (sestra ministra zdravstva Vilija Beroša) koja je pak i članica Uprave C.I.O.S. grupe te direktorica tvrtke DEPOS d.o.o. Ta tvrtka je pak vlasnik spomenutog EKO-FLOR Plusa. Prema poslovnom servisu Fininfo, REOMA GRUPA d.o.o. jedina nema poveznicu s obitelji Pripuz.

Budući da je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pošto poto želio izbjeći suradnju s Pripuzom oko odvoza otpada, krenuvši zato i u najam i nabavku drobilica (a zbog čega su iz C.I.O.S. grupe Tomaševiću javno prigovarali te ga ismijavali), bit će zanimljivo vidjeti kako će se ta suradnja odvijati ako Holding odabere ponudu zajednice ponuditelja u kojoj su i Pripuzove tvrtke.

Inače, na prošlogodišnjem natječaju za odvoz 45.000 tona biootpada u dvije godine, tada vrijednosti 73 milijuna kuna, javilo se devet tvrtki u tri zajednice ponuditelja, uključujući CE-ZA-R d.o.o. Posao su tada dobili iz grupacije BIOEN, čija je ponuda bila najjeftinija. No, Državni inspektorat im je kasnije izrekao zabranu zbrinjavanja otpada jer nisu imali potrebne dozvole.

Posao je potom trebala preuzeti Pripuzova tvrtka koja se iz sporazuma, pod izlikom popunjavanja kapaciteta, povukla u svibnju ove godine pa je sve spalo na Čistoću i Zrinjevac, što jer rezultiralo time da se otpad odvozio neredovito.

Objava IPAK ĆE MORATI DATI UGOVOR PRIPUZU? Ponuda CIOS-a najpovoljnija… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.