Da li vam ponekad očni kapak “ZATITRA”? Evo na šta vas upozorava ovaj SIMPTOM

Info

sjetite li nekada kako vam trza očni kapak? Osjećaj nije baš prijatan, a naročito jer se ne može kontrolisati. U medicini se titranje očnog kapka zove blefarospazam, a u narodu – igranje oka.

A jeste li se kad zapitali koji su razlozi za titranje? Ovo su samo neki od njih:

Jedan od glavnih uzroka zbog kojih očni kapak počne trzati je stres. Poznato je koliko to može biti opasno i kakve se sve zdravstvene tegobe mogu razviti… Osim stresa, uzrok može biti i loš način života: velike količine kofeina, pušenje… Obratite pažnju na to koliko stresa proživljavate na dnevnoj bazi – i pokušajte ga što manje smanjiti. Probajte i sa meditacijom, kako biste snizili nivo stresa; ili sa partnerom – vjerovatno ste već čuli da vođenje ljubavi snižava nivo hormona stresa kortizola, jača imunitet i opušta nervni, respiratorni i cirkularni sistem. Pa, bacite se na posao!

Titranje oka može se javiti i zbog umora, odnosno upale kapka. Ako s tim imate nekih većih problema, najbolje je da posjetite oftalmologa.

A šta kaže narodno vjerovanje?

Narodi na balkanskim prostorima imaju različita vjerovanja što se tiče titranja oka. Neki tumače “igranje” desnog oka, kao da će se ostvariti ono što ste u tom trenutku pomislili, a “igranje” lijevog oka smatraju lošim predznakom.

U nekim krajevima postoji vjerovanje da, ako ženi lijevo oko zatitra, poslije dugog puta će ponovo vidjeti svog dragog. Ipak, u drugim krajevima se vjeruje da titranje gornjeg kapka desnog oka znači da će u porodici biti radosti, a donjeg, upoznavanje novih osoba. Gornji kapak lijevog oka – rođenje muškog djeteta, a donji kapak – loše vijesti.