Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

Extra

U rujnu 2021. godine, grad Bjelovar je proslavio tridesetu godišnjicu oslobođenja grada, koja se zadnjih 25 godina obilježava kao Dan Grada, kao i Dan bjelovarskih branitelja, povodom čega je upriličen svečani program.

U sklopu obilježavanja Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, koje je počelo u petak 24. rujna 2021., posjetitelji su mogli sudjelovati u bogatom gastronomskom i kulturno-umjetničkom programu, poput prezentacije lokalnih gastronomskih proizvoda i oldtimera u središtu Grada, prezentacije taktilne slikovnice u Muzeju koju su izradile djelatnice Dječjeg odjela knjižnice Ivana Blažeković i Branka Mikačević, izložbama “Bjelovar – portret grada Camerom obscurom” u Foto klubu Bjelovar i „Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata“ u Gradskom muzeju Bjelovar, projekciji dokumentarnog filma „Tajna zloglasne šume Lug“ autora Miljenka Manjkasa u Kulturno multimedijskom centru, te 10. Komedija festu u Domu kulture.

Također, kao što je prethodno najavio Igor Crnomarić, održan je i program u organizaciji braniteljskih udruga – otvorenje eMuzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar na Barutani, Memorijalni malonogometni turnir te predavanje u Muzeju u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Otvorenje novouređenog spomen-doma Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar

U utorak 28. rujna 2021., u okviru Spomen-područja “Barutana 1991.” svečano je otvoren novouređeni spomen-dom Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar, izvijestili su iz MORH-a.

Naime, inicijatori i realizatori ideje – članovi Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije iz Bjelovara, iz težnje da očuvaju sjećanja na Domovinski rat i njegove vrijednosti, nadopunili su Spomen-područje “Barutana 1991.” muzejskim postavom, galerijskim prostorom s multimedijskom dvoranom te postavom na otvorenom.

“Radi se o muzejskom konceptu u okviru Spomen-područja “Barutana 1991.”, čiju je prošlogodišnju obnovu financirala i Vlada Republike Hrvatske. Uz pomoć Ministarstva kulture i medija, Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara te brojnih donatora i partnera, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije nastavilo je projekt revitalizacije te počelo izvedbu ovog muzejskog postava po uzoru na svjetske muzejske koncepte posvećene povijesti ratova,” rekao je o projektu Marin Sabolović, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije iz Bjelovara, prenosi MORH.

“Trideset godina nakon stravične eksplozije koja je dijelove bjelovarskog područja pretvorila u Hirošimu, otvaramo muzejski postav u spomen na sve one koji su dali svoje živote, koji su izgubili svoje najmilije, za sve one koji su krenuli u borbu za suverenu i neovisnu Hrvatsku, kao i za obitelji koje su strepeći čekale njihov povratak. Neki se nisu vratili. Njima u slavu podižemo i ovaj postav”, dodao je Sabolić.

Tom prigodom okupljenima se obratio izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg.

„Vlada RH podupire ovakve aktivnosti i preko svojih resornih tijela i ministarstava to financira, ali bez mladih ljudi koji to pokreću, bez tih stotina sati dobrovoljno uloženog, volonterskog rada teško da nešto možemo postići,” izjavio je državni tajnik Hrg.

Od državnih dužnosnika svečanom otvorenju nazočili su još izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara te izaslanik Predsjednika RH general-pukovnik Marijan Mareković.

“Mi smo brojčano mali, ali smo po svojoj povijesti i djelima velik narod i trebamo na ovaj način njegovati i čuvati spomen na svoju, hrvatsku vojnu tradiciju,” poručio je general-pukovnik Mareković.

Uz navedene, događaju su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, brojni branitelji, obitelji poginulih branitelja, ratni zapovjednici, predstavnici braniteljskih udruga, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

U srijedu 29. rujna 2021., svečanost obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, počela je odavanjem počasti stradalnicima u Domovinskom ratu. Prvotno su položeni vijenci na spomen-obilježju kod katedrale Svete Terezije Avilske, gdje su 29. rujna 1991.g. stradale tri civilne žrtve, zatim kod spomenika poginulim braniteljima u središnjem gradskom parku, gdje je nakon molitve, ispred paviljona u parku, održana vojno-akrobatska ceremonija Počasne satnije OSRH, javljaju iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Potom je uslijedio tradicionalni Mimohod pobjednika od središta grada do spomen-obilježja Barutana, gdje je održana komemoracija za jedanaestero branitelja koji su stradali prilikom eksplozije u tom vojnom skladištu 1991. g, kao i za sve ostale žrtve u Domovinskom ratu. Misno slavlje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Iz Grada navode da su uz obitelji poginulih i nestalih branitelja i njihove suborce, svojom nazočnošću počast odali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri Oleg Butković i Nataša Tramišak, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić, predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zamjenik načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović, načelnik Policijske postaje Bjelovar Veseljko Ravenščak, predstavnica obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih redarstvenika Nada Hegedić te pripadnici oružanih snaga RH.

Nakon komemoracije na Barutani, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara na kojoj su dodijeljena javna priznanja Bjelovarcima, a na sjednici su nazočili premijer Andrej Plenković, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak, ministar prometa Oleg Butković, državni tajnik Velimir Žunac, saborski zastupnik Miro Totgergeli te drugi dužnosnici.

Prilikom sjednice, gradonačelnik Dario Hrebak predstavio je nazočnima projekte koje Grad trenutno provodi te koji su planirani za budućnost.

„Smatram kako smo već uspjeli napraviti puno toga, a tek je pred nama put na kojem će se vidjeti pomaci. Već se puno radi na dobrobiti naših građana jer puno je projekata, ideja i zamisli. Bjelovar ide u smjeru koji je  važan za budućnost, a to je povlačenje sredstava Europske unije. Na europske fondove prijavljeni su projektu u vrijednosti 83 milijuna, a do kraja godine očekuju se odluke o financiranja projekata u iznosu od 40 milijuna kuna“, poručio je gradonačelnik Hrebak, javljaju iz BBŽ.

Okupljenima se obratio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

„Bjelovarsko-bilogorska županija i ja kao župan smo partneri u svemu onome što se može napraviti u središtu naše županije, odnosno u Bjelovaru. Bitno je stanje gospodarstva kako bi ljude zadržali ovdje, a moramo im pružiti standarde u zdravstvu, školstvu, i naravno osigurati posao kako bi se vidjeli ovdje. Brojke županije, gdje je Bjelovar perjanica, pokazuju da gospodarstvo ima bolje brojke od prosjeka Hrvatske, što znači da postoji pomak, no on još uvijek nije dovoljan. Veseli me da možemo napraviti pomak u gospodarstvu i da omogućimo ljudima da lakše rade, te da oni koji žele raditi, dođu raditi ovdje. Bjelovarsko-bilogorska županija je vezana uz grad te smo i mi također uspješni u povlačenju sredstava. U natječajima u zadnjih četiri mjeseca, a računajući OB Bjelovar, odobreno je preko 250 milijuna kuna u zdravstvu i školstvu. Mi želimo našu bolnicu pretvoriti u modernu instituciju, koja će omogućiti standard za budućnost. Moramo raditi i za poljoprivredu jer to je sadašnjost i budućnost. Također, izlazak iz prometne izoliranosti mora biti naša budućnost, a budući da je pruga pri završetku, mi želimo i moderne vlakove kojima ćemo stizati do našeg cilja, a to je izlazak iz prometne izoliranosti i postat ćemo prigradsko naselje grada Zagreba“, kazao je župan Bajs.

Istovremeno posjetitelji su mogli razgledati tehničko-taktički zbor oružanih snaga i policije koji je bio postavljen ispred zgrade gradskog poglavarstva na Trgu Eugena Kvaternika.

Obilježavanje Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja završilo je koncertom pod nazivom “Bjelovarčani Bjelovaru”, u kojem su nastupili bjelovarski glazbenici okupljenih u sastav B(j)end te ženski zbor Vox Feminae.

Dan policije PU BBŽ

Kako javljaju iz Policije uprave bjelovarsko-bilogorske, istog dana, 29. rujna 2021., obilježen je Dan policije odavanjem počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim redarstvenicima PU BBŽ, ispred spomen-obilježja pred zgradom PU BBŽ. Molitvu za stradalnike predvodio je policijski kapelan Damir Vrabec, a svetkovinu je popratila policijska klapa PU BBŽ „Sveti Matej“.

Komemoraciji su nazočili načelnik policijske uprave Jakob Bukvić sa suradnicima, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predstavnica obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih redarstvenika Nada Hegedić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa suradnicima, predstavnici policijskih udruga i sindikata te predstavnici oružanih snaga.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.