Dobila nuspojave nakon 1. doze, ne može dobiti potvrdu: ‘Ne znam što dalje, ugroziti zdravlje ili posao?’

Extra

U Hrvatskoj smo, sudeći prema dnevnim brojkama novozaraženih koronavirusom i umrlih od covida-19, na vrhuncu ili blizu vrhunca četvrtog vala epidemije. Protuepidemijske mjere su pooštrene, a od idućeg tjedna proširuje se upotreba covid-potvrda. To znači da će potvrda o cijepljenju, preboljenju covida-19 i negativan test biti obvezni za sve zaposlenike državnih i javnih službi, ali i korisnike njihovih usluga.

Loša epidemiološka slika i šira primjena covid-potvrda su, kako se čini, potaknuli mnoge koji još nisu primili cjepivo, da ovih dana ipak stanu u redove za cijepljenje. Naravno, još je mnogo onih koji se ne žele cijepiti iz uvjerenja ili iz straha od težih nuspojava. Ima i onih, a  rjeđe se spominju, koji su spremno primili prvu dozu cjepiva, a potom odustali od druge nakon burnih nuspojava.

16 bolnih kvrga na vratu

Jedna od njih, 42-godišnja Zagrepčanka G.T.M. (podaci poznati redakciji)  javila nam se prije dva tjedna i ispričala s kakvim se problemima susrela nakon što je proljetos, u svibnju, primila prvu dozu cjepiva Moderna. Odmah je napomenula da nije antivakserica. Štoviše, kazala je da da se cijepila još proljetos, bez ikakvih predrasuda prema cjepivu, želeći da se ”stvari što prije vrate u normalu”. Međutim, nakon prve doze Modernina cjepiva njezin organizam burno je reagirao.

”Iskočile su mi limfe na vratu, imala sam čak 16 bolnih kvrga od kojih se neke do danas nisu smirile”, kaže.

Smjesta je otišla kod specijalista na ultrazvuk kako bi se vidjelo o čemu je riječ. Srećom, limfni čvorovi su bili reaktivni, ali specijalistica je kazala da joj je reakcija bila preburna, te da joj ne bi savjetovala drugu dozu. Potom joj je i njezina liječnica obiteljske medicine kazala da pričeka s drugom dozom dok se natečeni čvorovi u potpunosti ne povuku. No to se još uvijek nije dogodilo.

‘Natjerat će me da ugrozim zdravlje, jer nikamo neću moći’

Našla se u procijepu. Zbog straha od ponovne nuspojave dodatno potaknute usmenim sugestijama dvoje liječnika, odustala je od cijepljenja drugom dozom. A uskoro bi mogla imati problema i prilikom odlaska na posao jer nedocijepljena nema valjanu covid-potvrdu. Kaže nam kako ne zna što joj je dalje činiti: ugroziti vlastito zdravlje ili riskirati čak i posao.

”Zašto cijepljeni imaju covid-potvrdu koja vrijedi godinu dana, a zna se da cjepivu pada zaštita nakon šest mjeseci? Zašto cijepljeni nakon tih šest mjeseci mogu ići svuda okolo, a ja koja sam imala reakciju na prvu dozu cjepiva i ne preporučuje mi se druga doza, ne mogu nikamo? Sada će me natjerati da ugrozim vlastito zdravlje i cijepim se dugom dozom jer neću moći nikamo, ni u dućan, poštu, frizeru… a nitko za to neće preuzeti odgovornost jer je cijepljenje dobrovoljno i na vlastitu odgovornost”, ogorčeno nam je kazala 42-godišnja Zagrepčanka, piše net.hr

Tragom njezinog slučaja i s pitanjima koja je nama postavila, obratili smo se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Zanimalo nas je može li ova Zagrepčanka dobiti covid-potvrdu ili neku drugu potvrdu koja bi joj služila kao dokaz da nije cijepljena drugom dozom zbog teže nuspojave nakon prve doze. Međutim, odgovor na pitanja poslana mailom HZJZ-u prije dva tjedna nismo dobili niti nakon što smo im početkom ovoga tjedna ponovno poslali mail s istim pitanjem, dopunjenim još jednim: ”Ako ne može dobiti takvu potvrdu, na koji način Zagrepčanka G.T.M. može ići na posao i u spomenute javne prostore gdje je obvezno predočiti covid-potvrdu?”

Dosad prijavljena 194 slučaja oticanja limfnih čvorova

Dali su i podatke o dosadašnjem broju prijavljenih slučajeva ove nuspojave.

”Od prijava sumnji na nuspojave koje su u Republici Hrvatskoj do sada zaprimljene, ocijenjene te poslane u europsku i svjetsku bazu nuspojava, u 194 prijave navedeno je oticanje limfnih čvorova, od čega se 18 prijava odnosilo na oticanje limfnih čvorova na vratu. U većini od 18 zaprimljenih slučajeva došlo je do potpunog oporavka od nuspojave ili je u trenutku prijave oporavak bio u tijeku”, odgovorili su iz HALMED-a.

Nakon svega, Zagrepčanka G.M.T. i dalje je u rascjepu, ”pametnija” tek za izjavu ravnatelja HZJZ-a s prošlotjedne presice da će osobe koje su razvile ozbiljnu alergijsku reakciju na prvu dozu cjepiva biti izuzete od cijepljenja drugom dozom te da će se morati ”testirati ili štititi primjenom klasičnih epidemioloških mjera”.

Objava Dobila nuspojave nakon 1. doze, ne može dobiti potvrdu: ‘Ne znam što dalje, ugroziti zdravlje ili posao?’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.