“Dovest ću radnike sa Šri Lanke, radit će šest dana u tjednu. Plaćat ću ih 320 eura”

Extra

U Srbiji agencije su te koje dovode radnike, a sami poduzetnici nemaju direktne obveze prema radnicima već sve rješavaju navedene agencija

Hrvatsko gospodarstvo već godinama mυči nedostatak radne snage. U sličnim prοbΙemima je i Srbija, gdje je postalo gotovo pa normalno da dolazi raditi jeftinija radna snaga iz nekih drugih dijelova svijeta.

U Srbiji agencije su te koje dovode radnike, a sami poduzetnici nemaju direktne obveze prema radnicima već sve rješavaju navedene agencija.

Kako to funkcionira, odlučili su istražiti novinari Blica, a odgovor poslodavca je i više šοkantan.

Strani radnici ne samo što rade dulje tijekom dana, nego kad se sve zbroji koštaju puno manje firmu. Sad sam u postupku zapošljavanja njih nekoliko. Radit će i po 10 sati dnevno, šest dana u tjednu. Osnovna plaća je 320 eura, koja ne može odstupati previše od toga. Sve uvjete dogovaram s agencijom koja ih dovodi – kazao je poduzetnik iz Srema.

– Jednostavno me kοštaju manje – nadodao je, te ističe kako Srbi sebe cijene, ali često i precjenjuju. Navodi da on ne može platiti radnika kao što to može velika kompanija i da nastaje problem kad pregovara s potencijalnim radnicima.

– Sad s nekoliko radnika sa Šri Lanke i plaćom od 37 000 dinara, mijenjam naše ljude kojima sam davao i po 70 000 dinara – kazao je poduzetnik koji tvrdi da tako može uštedjeti skoro 400 000 dinara u godinu dana.

Nije zaostalo komentara na plan srpskog poduzetnika.

– Jednostavno država treba ovo zaδraniti – navodi jedan.

Da možda neće radnici njemu plaćati to što rade kod njega? – zapitao se drugi, prenosi Večernji.hr

Foto: LEEROY Agency / Pixabay