DP: Najoštrije osuđujemo desant na Cetinje

Extra

Domovinski pokret poručio je u nedjelju kako je današnjim „nasilnim ustoličenjem Joanikija Mićovića“ u Cetinju, Srpska pravoslavna crkva (SPC) „udarila na ključni simbol nezavisnosti i prijestolnicu Crne Gore te na taj način nastavila biti perjanicom političke destabilizacije“.

„DP najoštrije osuđuje desant na Cetinje, eskalaciju nasilja i ratnohuškačke provokacije, kakvih smo se već nagledali u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, a čiji su inspiratori vođeni istom, velikosrpskom ideologijom SPC-a“, priopćila je stranka, nakon što je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen u Cetinju usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika.

DP iskazuje „čvrstu potporu crnogorskim patriotima na Cetinju“, uz upozorenje, „kako ustoličenje mitropolita srpske crkve u prijestolnici države koja ima svoju, autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, nije ništa drugo nego čin otvorene agresije“.

Posebno sramotnim, stranka je označila uloga Porfirija Perića, novog srpskog patrijarha, „koji je na Cetinje ekumenizam došao širiti helikopterom punim žandara, pod pancirkama, na silu“. „ Zar je to taj ‘mirotvorac’ kojeg je dugo godina veličao i medijski promovirao zagrebački lijevo-jugoslavenski kružok?! Gdje su sada veliki “demokrati” koji su vuka opisivali k’o janje, a sve one koji su upozoravali da je riječ o radikalnom protagonistu ekstremne politike SPC-a, osuđivali i marginalizirali“, pita se DP?

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

Domovinski pokret zanimljivim naziva rezervirano držanje parlamentarnih političkih stranaka u Hrvatskoj, „koje svaka iz svojih razloga – šute.

„Domovinski pokret je spreman u svakom trenutku, na konkretan način pružati potporu Crnoj Gori, vodeći prvenstveno brigu o Hrvatima koji žive u toj državi, ali i većinskim Crnogorcima, koji su prije ili kasnije shvatili opasnosti velikosrpske politike. SPC, kao glavni pronositelj ideologije koja ugrožava mir, problem je s kojim će se morati suočiti i hrvatska država“, navodi DP i poručuje kako će njegovi zastupnici u Hrvatskom saboru nastaviti otvarati to važno pitanje.

Nada se da će i vlast u dogledno vrijeme, smoći hrabrosti uhvatiti se u koštac s njime.

(Hina)

Objava DP: Najoštrije osuđujemo desant na Cetinje pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.