GLAS i SDP protiv kapelice u Betlehemu: “S tim novcem se može obnoviti 10 kuća na Baniji”

Extra

Politička tajnica SDP-a i saborska zastupnica Mirela Ahmetović kritizirala je u četvrtak odluku Vlade da će s oko 3,3 milijuna kuna sufinancirati izgradnju kapelice u Betlehemu te ih pozvala da taj novac ulože u obnovu kuća na Baniji, a iz Glasa poručuju da je ta odluka skandalozna.

“U trenucima kada je zdravstveni sustav pod opterećenjem, kada kasni obnova u Zagrebu i Baniji, kada ljudi nemaju osnovne uvjete za život, našem ministru vanjskih poslova prioritet je financiranje crkve”, istaknula je Ahmetović u priopćenju.

Tvrdi da bi se za novac od oko 3,3 milijuna kuna moglo obnoviti desetak kuća na Baniji ili bi se mogli sufinancirati skupi lijekovi za djecu oboljelu od rijetkih bolesti. Pritom dodaje da Katolička crkva u Hrvatskoj iz proračuna izravno dobije oko 300 milijuna kuna godišnje, čemu treba pridodati i donacije jedinica lokalne samouprave.

Ahmetović je stoga zatražila od ministara i Vlade da odustaju od dotacije za kapelicu, a sredstva usmjere ljudima na Baniji.

“Pripadnost vjeri pokazuje se brigom za čovjeka”, napomenula je i dodala da “lažno domoljublje i lažno pozivanje na vjeru” neće prikriti neodgovorno upravljanje državnim proračunom koji pune svi porezni obveznici u Hrvatskoj.

Glas: Skandalozno, Plenkovićeva Vlada uvijek znala mudro postaviti prioritete

I stranka Glas oštro kritizira tu Vladinu odluku ocjenjujući da je to skandalazno jer u isto vrijeme Hrvatskoj nedostaje aparata za zračenje onkoloških bolesnika. Zbog toga neki porezni obveznici s onkološkim bolestima čekaju terapiju zračenja i tri mjeseca.

“Plenkovićeva Vlada uvijek je znala mudro postaviti prioritete, pa tako i ovaj put – prvo svi njihovi klijenti i Crkva koja osigurava glasove, a tek ako išta ostane ono što građanima stvarno treba”, stoji u priopćenju Glasa.

Tvrde da Vlada očito za liječenje onkoloških bolesnika ima alternativnu terapiju – da se mole u betlehemskoj kapelici.

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš predložila je u Saboru da Vlada nabavi tri aparata pa se nadaju vidjeti mišljenje Vlade kad se taj prijedlog nađe na sjednici. Jedan takav aparat stoji pet milijuna kuna.

Vlada je u četvrtak na sjednici odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu s 3.375.000 kuna, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Fra Sandro Tomašević, franjevac na službi u Bazilici Rođenja Kristova u Betlehemu, izrazio je u izjavi za Hinu zadovoljstvo odlukom i ocijenio velikim postignućem što Hrvatska gradi kapelicu među šest nacija u Betlehemu.

Kazao je da je to “velika stvar za cijelu domovinu, a posebno za naše vjernike i hodočasnike”.

Objava GLAS i SDP protiv kapelice u Betlehemu: “S tim novcem se može obnoviti 10 kuća na Baniji” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.