GRAD U KOME ŽIVE VEĆINOM ŽENE

Extra

Noiva do Kordeiro, grad u kome žive žene, osnovala je 1891. godine Marija Senorina de Lima koja je prοgnana iz svog sela zbog preljube.

Ovaj mali brazilski grad stvorila je žena, za žene, on ima svoja pravila i svoj sistem organizacije rada i života.

Foto: Facebook

U njemu danas živi svega 600 stanovnika, većinom žena i tek pokoji muškarac.

Uredile su život onako kako žele i osjećaju se prijatno u svom ženskom carstvu. Vjeruju da su u svom mjestu uspjele da organizuju mnogo bolji život od muškaraca.

Samo jednom je ovo žensko naselje potpalo pod mušku diktaturu.

Godine 1940. evangelistički pastor Anisio Pereira oženio se jednom od mještanki Noiva do Kordeira.

Takođe je postao osnivač crkve u gradu i odmah je počeo da nameće stroga pravila za žene. Tako je više od 50 godina ženama bilo zabranjeno da slušaju muziku, šišaju se, pa čak i da koriste kontraceptivna sredstva.

Foto: Facebook

Nakon smrti Anisija Pereira, žene su čvrsto odlučile da više nikada ne dozvole nijednom muškarcu da upravlja gradom.

U ovom jedinstvenom mjestu nema konkurencije, naprotiv, svi se osjećaju kao jedna porodica. Pomažu jedna drugoj i dijele sve što imaju.

Neke imaju muževe i djecu, međutim, muškarci mogu posjetiti svoje supruge u Noiva do Kordeiru samo vikendom, baš kao i sinovi koji su napunili 18 godina.

Radnim danima sve djevojke obrađuju poljoprivredno zemljište, kuvaju, organizuju improvizovane salone ljepote i revije jedna za drugu, za praznike i sajmove.

Ovo neobično mjesto ima svoje stranice na društvenim mrežama gdje se s vremena na vrijeme pojavljuju oglasi za traženje muškaraca. Na drugi način djevojke jednostavno ne mogu stvoriti normalnu porodicu. Svi predstavnici jačeg pola sa kojima komuniciraju su njihovi rođaci.

Foto: Facebook

Sasvim očekivano, zanimaju ih samo neženje koje su spremne da prihvate njihova ženska pravila i prilagode se novom načinu života.

Iznenađujuće, mnogi muškarci odazvali su se pozivu da posjete jedini grad na svijetu u kome mjesta ima samo za žene.