Grlić Radman “radostan” jer ga Chicago uvjerava da neće maknuti Meštrovićev spomenik

Extra

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je novinarima da su ga vijećnici grada Chicaga i zamjenik gradonačelnice uvjeravali da uklanjanje spomenika Indijancima (Strijelac i kopljanik) Ivana Meštrovića nije izgledno.

“Danas sam iz prve ruke dobio od zamjenika gradonačelnice i vijećnika u gradskom vijeću informaciju kako u samom gradskom vijeću zapravo ne vlada raspoloženje da bi se taj spomenik maknuo, što nas čini radosnim”, kazao je novinarima u Chicagu Grlić Radman.

“Dobio sam uvjeravanja izvršne vlasti i vijećnika”, dodao je.

Čuveni spomenik hrvatskog kipara, koji se od 1928. nalazi u čikaškom Grand Parku, na popisu je spornih spomenika Chicago Monuments Projecta zbog “romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca”.

Ta komisija grada Chicaga, osnovana radi “suočavanja s prošlošću”, krajem veljače prošle godine predstavila je popis s 41 spornim spomenikom, a među njima su kipovi u čast Kristofora Kolumba, Georgea Washingtona i slični.

Grlić Radman je kazao da je “više puta postavio pitanje” o Meštrovićevom spomeniku te “dobio uvjeravanja da možemo gajiti optimizam i da nitko ne vjeruje da bi taj spomenik, takvog svjetskog značaja, bilo pametno micati”.

Istaknuo je da je Meštrovićev spomenik dio američke kulturne baštine i “svojevrsni svjetski brend” pored kojega se “okupljaju mnogi turisti”, a Chicago Bullsi slave svoje pobjede.

“Prema tome to je brend Chicaga. Puno više su mi govorili o značaju tog spomenika, nego što sam mogao očekivati”, kazao je šef hrvatske diplomacije.

“To će biti jedna rasprava koja će istina duže trajati. Raspoloženje koje vlada upravo je takvo da nikome nije u  interesu da se taj spomenik makne”, dodao je.

Grlić Radman napomenuo je i da su hrvatski diplomati odmah razgovarali s najvažnijim akterima inicijative te s predstavnicima indijanske zajednice od koje su “dobili podršku tom spomeniku”.

Grlić Radman se u Chicagu susreo se i s hrvatskom zajednicom u Chicagu.

Zahvalio im je na velikoj novčanoj i humanitarnoj pomoći Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata te na “osvještavanju američkih i svjetskih političara o nužnosti priznanja Hrvatske”.

“Koristimo svaku priliku izraziti zahvalnost. Da nije bilo pomoći hrvatske dijaspore u tim teškim trenucima, teško je predvidjeti u kojem bi smjeru išle sve te situacije vezane za priznanje Hrvatske”, dodao je šef hrvatske diplomacije.

(Hina)

Objava Grlić Radman “radostan” jer ga Chicago uvjerava da neće maknuti Meštrovićev spomenik pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.