HOROR: Ministarstvo pravosuđa predložilo potpomognuto samoubojstvo

Extra

Austrijska vlada predstavila je prijedlog za legalizaciju potpomognutog samoubojstva od iduće 2022. godine, kao odgovor na sudsku odluku kojom je utvrđeno da se sadašnjom zabranom eutanazije krše osnovna prava, piše N1.

Ustavni sud je u prosincu 2020. godine naložio vladi da ukine sadašnju zabranu eutanazije, a za koju je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Svaki slučaj procjenjivat će dva liječnika

Ministarstvo pravosuđa predložilo je potpomognuto samoubojstvo za pacijente s neizlječivim bolesti koji trpe trajne i iscrpljujuće bolove.

Svaki pojedinačni slučaj morala bi procijeniti dva liječnika od kojih će jedan kvalificiran za palijativnu medicinu. Posebno će se morati utvrditi je li pacijent sposoban samostalno donijeti odluku. Osim toga, trebalo bi proći najmanje 12 tjedana prije eutanazije kako bi utvrdilo da pacijent nije imao samo trenutnu ili privremenu krizu u bolesti. No, to bi razdoblje bilo skraćeno na dva tjedna za pacijente koji su u završnoj fazi bolesti.

Prijedlog ministarstva treba još proći procjenu stručnjaka prije nego što bude predstavljen u parlamentu, a moguće je da bude prihvaćen do kraja godine. Eutanazija je složbeno ozakonjena u Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu.

Objava HOROR: Ministarstvo pravosuđa predložilo potpomognuto samoubojstvo pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.