Hrvat ima lijek za oboljele od korone? ‘Nakon 3 dana vidjeli smo drastično poboljšanje kod pacijenta’

Extra

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice “Sveta Katarina” je u Dnevniku HTV-a istaknuo da je liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama možda prekretnica u liječenju covida-19.

“Godinama u bolnici Sv. Katarina u Americi i Izraelu proučavamo snagu iznimno utjecajnih stanica koje mi zovemo mezenhimalne matične stanice ili mezenhimalne stromalne stanice, koje možete dobiti iz niza tkiva”, rekao je Primorac. Ove stanice se dobivaju iz masnog tkiva, koštane srži, ali i iz placente. “Te stanice imaju nevjerojatnu moć supresije imunosnog odgovora organizma, redukcije upale, ali u konačnici i regeneracije tkiva. Mi smo to koristili godinama i primijetili iznimne učinke koristeći ih u liječenju osteoartritisa”, kaže i dodaje kako su imali pacijenta koji je bio u teškoj kliničkoj fazi covida-19 te da su liječnici u splitskoj bolnici napravili apsolutno sve što je bilo moguće, od antiviralne terapije, suportne terapije, koristeći respirator i slično i došli do samog zida.

‘Već nakon prva tri dana smo vidjeli drastično poboljšanje’

“U tom trenutku su kolege zamolili, znajući da idemo paralelno Izraelci, Amerikanci i moja skupina, da napravimo jedan eksperimentalni oblik liječenja u suglasnosti s Ministarstvom, bolnicom i obitelji. Zapravo, mi smo koristili intravenoznu aplikaciju mezenhimalnih matičnih stanica koje smo dobili od zdravog donora. Već nakon prva tri dana smo vidjeli drastično poboljšanje, a kada smo usporedili kliničku sliku i snimku CT-a ili rentgen pluća nakon sedam ili osam dana, to je bilo signifikantno poboljšanje. Pacijent je otpušten doma, u dobrom je zdravstvenom stanju. I to je bio prvi slučaj koji smo objavili u časopisu Croatian medical journal”, rekao je Primorac.

‘Možda prekretnica u liječenju covida-19’

Skupina izraelskih znanstvenika koristila je istu metodu i također su objavili znanstveni rad.

“Od 17 pacijenata, njih 15 je u izvrsnom stanju”, rekao je Primorac i dodao: “Mnogi smatraju da je ovo najučinkovitiji lijek od početka pandemije. Vi nemate samo supresiju teške kliničke slike, ono što je značajno je regeneracija stanica i možemo ih dobiti toliko da ih možemo koristiti na stotinama pacijenata. Ako mi kažemo da postoji jedan odnos prema mezenhimalnim matičnim stanicama, gdje ih koristimo kod pacijenata koji su u terminalnoj fazi, kontra-pitanje je koliki će biti uspjeh ako ih počnemo koristiti prije pojave citokinske oluje, prije nego što pacijent dođe na respirator. Ja bih rekao fenomenalan. Možda prekretnica u liječenju covida-19”, zaključio je Primorac.

 

Objava Hrvat ima lijek za oboljele od korone? ‘Nakon 3 dana vidjeli smo drastično poboljšanje kod pacijenta’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.