IMA IH: Studija otkrila koje se nuspojave cjepiva javljaju kod mlađih, a koje kod starijih

Extra

Cijepljenje protiv covida-19 počelo je krajem prosinca 2020. godine diljem svijeta, a od tada se i dalje prati sigurnost cjepiva i nadziru nuspojave.

Projekt praćenja spremnosti cjepiva protiv covida (ACCESS) u Europi financira Europska agencija za lijekove (EMA) i uključuje protokol za procjenu pozadinskih stopa stanja koje predstavljaju potencijalne štetne događaje od posebnog interesa (AESI).

Velika studija iz Švedske izvijestila je o populacijskim, dobnim i spolno specifičnim stopama incidencije stanja koja predstavljaju potencijalno štetne događaje vezane uz cjepivo protiv covida. Istraživanje je objavljeno na medRxiv preprint serveru.

Koji su potencijalno štetni događaji analizirani?

Autori su odabrali i analizirali sljedeće ishode na temelju informacija regulatornih tijela i prethodnih studija: febrilni napadaj, aseptični meningitis, Kawasakijev sindrom, artritis, post-infektivni artritis, miokarditis, infarkt miokarda, ARDS, moždani udar, hemoragijski moždani udar, ishemijski moždani udar, venska tromboembolija, zatajenje bubrega, plućna embolija, zatajenje jetre, multiformni eritem, autoimuni tiroiditis, diseminirana intravaskularna koagulacija i upala slijepog crijeva.

Studija je otkrila da se rizik od potencijalno štetnih događaja kao što su upala slijepog crijeva, autoimuni tiroiditis, aseptični meningitis, Kawasakijev sindrom, povećava s godinama, donosi N1

Najčešće nuspojave

I druga studija, objavljena u časopisu The Lancet, analizirala je pojavnost nuspojava prema dobi i spolu i nekim drugim kriterijima. Studijom je obuhvaćeno više od 600.000 osoba, a istraživale su se nuspojave nakon cijepljenja Pfizerom i AstraZenecom.

Istraživači su otkrili da su najčešće prijavljene nuspojave bile umor i glavobolja. Ove su se nuspojave javljale unutar 24 sata od cijepljenja i trajale su u prosjeku jedan dan.

Osjetljivost i lokalna bol oko mjesta ubrizgavanja bili su najčešće prijavljene lokalne nuspojave i također su u prosjeku trajale jedan dan. Ostale nuspojave, uključujući alergijske kožne reakcije poput peckanja kože, osipa i crvenih mrlja na usnama i licu, prijavilo je 10 860 (1,7%) od 627 383 korisnika u obje vrste cjepiva, navodi se u studiji.

Istraživači također navode i da su nuspojave bile znatno učestalije u žena nego u muškaraca te kod osoba u dobi od 55 godina ili mlađih nego u starijih od 55 godine.

Objava IMA IH: Studija otkrila koje se nuspojave cjepiva javljaju kod mlađih, a koje kod starijih pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.