Iz banaka potvrdili: Rate će rasti polako. Premijer smiruje loptu

Extra

Premijer Andrej Plenković komentirao je upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića u intervjuu Novom listu da bi rate dugoročnih kredita s promjenjivim kamatnim stopama mogle rasti od 10 do čak 20 posto. Situaciju je komentirao i direktor Hrvatske udruge banaka.

– Ne znam, nisam gledao taj njegov intervju. Nek on sam to objasni. Koliko sam shvatio to je bilo nekako potpitanje – eventualno, možda, u slučaju. Ako on nešto misli o tome neka nam priopći pa da vidimo što je, rekao je premijer Plenković dodavši kako ne moramo baš na svaki prvi balon lupat najžešće.

– Možemo malo smirenije igrat, rekao je.

– Mislimo da će to biti polagano, mislim da se neće dogoditi nikakva eksplozija. Za to naravno postoje razlozi. Čitav niz europskih država je visoko zadužen. Sjetimo se samo duga Italije, Španjolske i drugih mediteranskih zemalja, posebno u krajnjoj liniji Hrvatska tu nije izuzetak, koje ne bi mogle baš funkcionirati u uvjetima vrlo visokih kamatnih stopa. Mi mislimo da će doći do porasta kamatnih stopa, ali to će biti postepene, neće biti nikakve revolucije, rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Izvor HRT

Objava Iz banaka potvrdili: Rate će rasti polako. Premijer smiruje loptu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.