“IZDAJA, IZDAJA”: Beroša ispred KBC Zagreb dočekali prosvjednici

Extra

Od danas u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi svaki zaposlenik te posjetitelji i pratnja pacijenata trebaju imati EU digitalnu COVID potvrdu. Od 7 sati ministar zdravstva Vili Beroš nadgleda početak primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb, a ispred bolnice okupila se skupina prosvjednika.

“Izdaja, izdaja!”, vikali su prosvjednici ispred KBC-a Zagreb kada je prošao Vili Beroš. “Ovo su fašističke metode”, “Odlazi”, dovikuju neki prosvjednici, dok drugi zvižde Berošu. Ministar se ispred KBC-a spremao dati izjavu za medije, no zbog burne reakcije prosvjednika nije mogao. Zbog toga je ušao u zgradu bolnice te se s ravnateljem KBC-a Zagreb obratio medijima.

– Jučer smo počeli ovaj proces testiranja djelatnika koji nemaju potvrdu – kazao je uvodno ravnatelj Ante Ćorušić te se ispričao na današnjim neugodnostima. Naveo je kako su na jučerašnjem testiranju dva djelatnika bila pozitivna.

– Moja isprika zbog ovog događanja. Ispred nisu svi zaposlenici KBC-a Zagreb – kazao je Beroš na konferenciji u zgradi bolnice.

– Kao ministru zadatak mi je osigurati sigurnost. Svi imaju iste uvjete, nema diskriminacije, nikoga ne tjeramo na cijepljenje. Niti jedan početak nije lak, dozvoljavam pravo na različita mišljenja – kazao je te dodao kako nije opravdano negirati virus nakon godinu i pol dana.

– Probali smo misliti na sve, osigurali smo i sredstva za testiranje. Na kraju nije mi jasno zašto se netko ne želi testirati, zašto ne želi dati doprinos zaštiti sustava, koji su im motivi – upitao se Beroš.

– Uvjeti su za sve isti. Nema nagovaranja za cijepljenje, zato smo omogućili testiranje dva puta tjedno. Nije dobro poistovjetiti ovu mjeru s cijepljenjem – zaključio je Beroš na današnjoj konferenciji.

Ravnatelj Ante Ćorušić osigurao je da će u KBC-u sve neometano raditi. – U ovom trenutku jedini oblik zaštite bolesnika je ova mjera – kazao je Ćorušić.

Detalji novih mjera

Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada – onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite.

– Cilj nam je i obveza prema svim građanima naše zemlje, što je moguće u većoj mjeri zaštititi sve pacijente te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlene u tim institucijama od ulaska virusa COVID-19 i širenje zaraze. EU digitalne COVID potvrde, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja – poručuje ministar Vili Beroš u svom priopćenju.

Dodaje kako su mjere privremene i trajat će sve dok postoji realna opasnost od prodora virusa u zdravstvene ustanove i domove socijalne skrbi, a ovisit će o epidemiološkoj situaciji i kretanju broja oboljelih i hospitaliziranih te posebno broju onih na respiratoru.

– I sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera ako svi zajedno podignemo stupanj cijepljenost – poručuje i podsjeća da primjeri zemalja koje su to učinile dokazuju da je to ispravni put.

Objava “IZDAJA, IZDAJA”: Beroša ispred KBC Zagreb dočekali prosvjednici pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.