Jeste li vidjeli što se događa u Sloveniji? Panika je u čitavoj zemlji zbog korone

Extra

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 333 novih zaraza koronavirusom, brojevi naglo rastu već više od dva tjedna, a vlasti su u petak ponovo upozorile da će se stanje dramatično pogoršati najesen ako se više stanovništva ne bude cijepilo.

“Situacija je vjerojatno mnogo ozbiljnija nego što smo to spremni priznati”, kazao je na vladinoj konferenciji za novinare u petak ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da će zbog zaraznije varijante koronavirusa tijekom jeseni gotovo svatko tko nije cijepljen doći u kontakt s virusom u novom velikom valu, što je velik rizik za zdravstveni sustav.

Ponovno otvaranje dviju bolnica

“Bojimo se da će nam necijepljeni do krajnje mjere popuniti kapacitete intenzivnih odjela i da ćemo opet morati uvoditi nepopularne mjere kako bi zadržali kontrolu u bolnicama”, dramatično je upozorio slovenski ministar zdravstva.

Najavio je da će se zato već u ponedjeljak ponovo otvoriti dvije bolnice za covid pacijente: bolnica u Celju i klinika za plućne bolesti Golnik.

“Epidemija se silovito širi, projekcije o tome što će se događati najesen jako nas brinu, a stanje u bolnicama se pogoršava”, rekao je upozorivši da je novo stanje u bolnicama 54 hospitaliziranih od čega 12 na odjelu intenzivne skrbi, dok je prije samo tjedan dana u bolnicama bilo 42 pacijenata.

Poklukar je potvrdio da je vlada donijela odluku da se uskoro počne s davanjem treće tzv. “booster” doze cjepiva protiv covida-19, najprije onima sa slabim imunološkim sustavom, dok će u kasnijim fazama treću dozu moći dobiti i pojedine osjetljive i ranjive skupine, zaposleni u domovima za starije i zdravstvu, te pedagoški djelatnici.

Vlada je u petak potvrdila da je u 24 sata potvrđeno 333 zaraza uz 13,4 posto pozitivnih nalaza, dok preminulih pacijenata nije bilo.

Objava Jeste li vidjeli što se događa u Sloveniji? Panika je u čitavoj zemlji zbog korone pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.