Poskupljuje struja – i to čak za 40 posto! Evo tko će se sve šokirati kad mu stignu računi

Extra

Uspoređujući s prošlom godinom, cijena električne energije gotovo se udvostručila. A hoće li se to odraziti i na hrvatske poduzetnike i građane? Prema medijskim napisima, poduzetnicima će struja poskupjeti za 40 posto.

“Za kupce kategorije poduzetništvo, korisnike javne usluge u okviru zajamčene opskrbe koju pruža HEP Elektra, odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom za svako nadolazeće tromjesečno razdoblje donosi HERA na temelju propisane metodologije”, odgovorili su iz HEP-a za N1 na pitanje o poskupljenju struje.

Tržišna opskrba poduzetništva

“Što se tiče tržišne opskrbe poduzetništva, HEP Opskrba je u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima, te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca, poglavito u dijelu vrste proizvoda i termina ugovaranja.

Tako je kupac opskrbu električnom energijom za 2021. godinu mogao ugovoriti i u 2018. ili u 2019. godini. S većinom kupaca koji su imali isteke tijekom i do kraja ove godine, ugovori su sklopljeni već ranije, prenosi Danas.hr

‘Ne razmatra se korekcija cijene za kućanstva’

Sve je češći trend na tržištu da kupci biraju povoljne trenutke ugovaranja na tržištu i u tim trenucima ugovaraju isporuku električne energije za 1-3 godine unaprijed. Trenutne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na cijenu struje koja će se konzumirati u 2022-2023 pa i 2024. godini.

Jedan od ključnih pokazatelja stanja ugovaranja i cijene na tržištu električne energije je cijena električne energije na veleprodajnom tržištu.

Na mađarskoj burzi HUDEX cijena isporuke za 2021./2022 porasla je s oko 50 EUR/MWh u 2020. na preko 90 EUR/MWh početkom rujna 2021. (porast od 80 posto). U ovom trenutku HEP ne razmatra korekcije cijene električne energije za kućanstva”, naveli su iz HEP-a.

Nikola Požgaj iz drvne industrije Požgaj Grupa, za N1 je kazao da će oni dugoročnim ugovorom amortizirati poskupljenje.

“Mi imamo ugovor dugoročni s HEP opskrbom, tim ćemo ugovorom amortizirati ovo poskupljenje. Nažalost, oni kojima će isteći ugovor u ovom razdoblju, jako će osjetiti ovaj udar”, kazao je Požgaj.

Objava Poskupljuje struja – i to čak za 40 posto! Evo tko će se sve šokirati kad mu stignu računi pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.