Jeza u Zagrebu: Silovao svoja dva psa, policija upala u stan na Knežiji. Sledilo ih što su tamo našli

Extra

Općinski kazneni sud u Zagrebu će u ponedjeljak, tjedan dana prije zastare, donijeti nepravomoćnu presudu protiv 45-godišnjeg zaposlenika Europskog parlamenta, Ivora I., koji je optužen za seksualno zlostavljanje svoja dva psa i razmjenu zoofilskog sadržaja na internetu.

On se već neko vrijeme nalazi na bolovanju i nedostupan je hrvatskoj, ali i belgijskoj policiji, zbog čega je i na tjeralici, no surađuje s odvjetnicima koji su mu dodijeljeni po službenoj dužnosti, Borisom Vinčićem i Ivanom Oreškovićem. Potonjem je čak i potpisao punomoć na daljinu.

Ništa od novih svjedoka

A on je, pak, doznaje Jutarnji, predložio saslušanje osmero svjedoka veterinarske struke te zatražio izdvajanje nezakonitih dolaza, poput zapisnika službe veterinarske inspekcije te “nalaz i mišljenje tzv. vještaka Tatjane Obradović na kojem se ponajviše temelji optužnica”. Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić sve je njegove prijedloge odbila, zbog toga jer je većina predloženih svjedoka trebala opisati probleme s kožom sad već pokojnog psa.

“Što se tiče problema s kožom koji je pas imao, isti nije predmet optužbe već da je okrivljeni sa psom općio. Optuženi je nedostupan sudu i tijelima Belgije. Sudski postupak je okončan bez obrane okrivljenika, a s obzirom na to da se isti ranije branio šutnjom, nije moguće njegov prethodni iskaz pročitati”, zaključila je sutkinja.

Nezakonit postupak?

Tužiteljstvo je poručilo da je tijekom postupka kroz prikupljenu elektronsku poštu i fotografije dokazano da je Ivor I. seksualno zlostavljao svoje pse te zatražio maksimalnu kaznu od godine dana uz otegotnu okolnost načina zlostavljanja, “koji nadmašuje pojavni oblik ovog kaznenog djela”.

Odvjetnik Orešković, pak, tvrdi da ništa nije dokazano te da je postupak “završio ‘ad hoc’ nakon čega će uslijediti presuda pred zastaru koja nastupa u kratkom roku.” Drugi odvjetnik, Vinčić je istaknuo da se radi o nezakonito vođenom postupku, jer je sud omogućio predlaganje, ali ne i izvođenje dokaza. “Stječe se dojam da okrivljenik postoji samo da bi mi svi skupa imali što raditi, a ne da smo ovdje radi njega”, smatra on.

Pati od depresije i nesanice

Dostavljena je i nova medicinska dokumentacija, prema kojoj Ivor I. pati od strahova, depresije, nesanice, noćnih mora, fizičke nelagode, bolova u mišićima i trbuhu a suočava se i sa suicidalnim idejama. Njegov belgijski psihijatar mu je zbog toga dao bolovanje i zaključio da se on ne može pojaviti na sudu.

Inače, Ivor I. je uhićen nakon velike policijske akcije hvatanja pedofila na internetu. Istražitelji su se uspješno ubacili na forume na “dark webu” na kojima se razmjenjivala dječja pornografija i načini iskorištavanja djece. Jedna od IP adresa bila je na zagrebačkoj Knežiji, gdje je registrirana tvrtka Ivora I.

U pretresu stana pronađena su dva izmučena rodezijska goniča te 111 DVD-a, CD-a, računalo, dva mobitela i memorijske kartice, a detaljnim pregledom je utvrđeno da je koristi najmanje pet različitih adresa elektronske pošte, u kojima su otkrivene 34 korespondencije i fotografije spolnih odnosa muškaraca i pasa. Nakon uhićenja je odbacio krivnju za loše zdravstveno stanje pasa, a na optužbe o zlostavljanju branio se šutnjom.

Objava Jeza u Zagrebu: Silovao svoja dva psa, policija upala u stan na Knežiji. Sledilo ih što su tamo našli pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.