Komite prave haos na Cetinju, verni narod se sliva u Podgoricu

Extra

Tenzije u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju i dočeka patrijarha Porfirija u Podgorici došle su do usijanja.

Povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Mitropolija organizuje dvodnevni događaj, 4. i 5. septembra, u Podgorici i na Cetinju. Na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici sa početkom od 18 časova organizovan je doček poglavara SPC Porfirija. Uslediće večernja služba, nakon koje je planirano obraćanje patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, a zatim će biti organizovan kulturno-umetnički program. Sutradan, u nedelju 5. septembra, će u Cetinjskom manastiru u 8.00 početi Sveta arhijerejska liturgija, činom ustoličenja, koju će služiti patrijarh srpski Porfirije sa arhijerijerima naše i ostalih pomesnih crkava.

Sliva se verni narod u Podgoricu
Narod Kuča uz blagoslov krenuo je pešice uz pesmu od Crkve Sv. Arhangela Mihaila u Doljanima ka Hramu Hristovog Vaskrsenja.

I iz primorja je krenula litija. Kako javljaju lokalni mediji, jedini slobodan pravac za dolazak u Podgoricu sa primorja je onaj koji vodi kroz tunel Sozinu.

Ðukanović pozvao premijera da osudi velikosrpsku politiku
Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović pozvao je večeras građane, svih vera i nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, ali je pozvao premijera Zdravka Krivokapića da, kako je naveo, osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu”.

On je pozvao i Krivokapića da već jednom, kako je naeo, “nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu”.

Građani počeli da se okupljaju ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja
Građani su počeli da se okupljaju ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija, a na kojem će se okupljenima obratiti i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Deo grada preko Morače praktično je blokiran zbog kolone vozila koje pristižu ispred Hrama.

Mitropolija crnogorsko-primorska ne razmišlja o izmeštanju ustoličenja
Mitropolija crnogorsko-primorska ne razmišlja o izmeštanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija sa Cetinja u Podgoricu, kazao je protojerej Nikola Pejović.

Izvor: Srbijadanas.com