KOMŠIĆ PRED UN-om: “HRVATSKA I SRBIJA ŽELE RASKOMADATI BIH”

Extra

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić neizravno je u govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku u srijedu optužio Hrvatsku i Srbiju za nastavak ratnih politika prisvajanja dijela teritorije BiH.

„Njihove tendencije na diplomatskom planu u kojima negiraju temeljna ljudska prava pojedinaca, kako bi kroz neka imaginarna kolektivna prava ostvarili veoma jasne ciljeve, prevazilaze dobrosusjedske odnose, jer se i u tim aktivnostima i namjerama krije strateški cilj prisvajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Komšić.
Komšić, za kojega Hrvati u BiH smatraju da je izabran glasovima Bošnjaka i protivno njihovoj volji, obratio se na Općoj skupštini UN-a iako o tome nije imao suglasnost tročlanog državnog Predsjedništva zemlje koju predstavlja.

On je zahtjeve hrvatskih stranaka za ostvarenje prava toga naroda za legitimno političko predstavljanja ocijenio diskriminacijom manjina, navodeći kako su upravo te političke grupacije pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije osuđeni za ‘udruženi zločinački pothvat’ očito aludirajući na presudu šestorici dužnosnika Herceg Bosne. Također je kritizirao i srpsku stranu u BiH navodeći da negira presude o genocidu i zločina protiv čovječnosti.

“Da je ovo još složenija priča, govori nam i taj podatak da nam se pokušava nametnuti, čak i diplomatskim aktivnostima na međunarodnoj sceni, postojanje diskriminacije i nejednakosti građana Bosne i Hercegovine, kroz isticanje etničke pripadnosti dijela građana, tražeći veća prava za etničke zajednice koje susjedne zemlje podržavaju, ali uvijek na štetu temeljnih ljudskih prava“, istaknuo je Komšić.

On je kritizirao i predstavnike međunarodne administracije angažirane u BiH navodeći kako bi trebali samo zastupati interese građana, a ne kolektiviteta.

„Osim što je tako nešto u potpunosti neprihvatljivo, to je ujedno i veoma opasno“, rekao je.

Objava KOMŠIĆ PRED UN-om: “HRVATSKA I SRBIJA ŽELE RASKOMADATI BIH” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.