Dućani će ostati bez mesa za 2 tjedna?! ‘Došlo je do velikog problema, imamo između 5 i 10 dana…’

Extra

Britanski supermarketi za dva tjedna bi mogli ostati bez mesa iz njihove proizvodnje, upozorili su stručnjaci iz industrije, piše The Sun.

Rastuće cijene energije dovele su do smanjenja opskrbe CO2, što je utjecalo na sposobnost mesne industrije da humano kolje životinje.

Nick Allen, izvršni direktor Britanske asocijacije prerađivača mesa, rekao je da proizvođačima ostaje između pet i 15 dana zaliha CO2.

Utjecaj na zalihe svinjetine i piletine

Postrojenja za gnojivo zatvorena su zbog poskupljenja energije, što ima utjecaj na mesnu industriju koja koristi otpadni CO2 koji proizvode tvornice.

Nedostatak će osobito utjecati na zalihe svinjetine i piletine jer se 80% svinja i peradi kolje pomoću CO2.

“To će poljoprivrednicima uzrokovati velike probleme, a britanska svinjetina i perad nestat će s polica”, rekao je Allen, nadodavši da ih još dva tjedna dijeli da se vidi stvarni utjecaj nestašice, prenosi Danas.hr

Problem se mora riješiti što brže

Šefovi supermarketa također su zabrinuti da bi uoči Božića nedostatak CO2 mogao postati problem.

“Nakupljamo zalihe na ključnim linijama poput smrznutog mesa samo kako bismo bili u mogućnosti riješiti bilo koji nepredviđeni problem. Trenutno smo potpuno opskrbljeni i naši dobavljači su u redu, ali moramo to riješiti što je brže moguće”, kazao je upravljački direktor Islanda, Richard Walker.

Rast cijena energije nije pogodio samo maloprodaju. Naime, jutros je dobavljač energije Bulb upozorio da bi mogao propasti uslijed industrijskih pritisaka zbog skoka veleprodajnih cijena plina.

Objava Dućani će ostati bez mesa za 2 tjedna?! ‘Došlo je do velikog problema, imamo između 5 i 10 dana…’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.