KOMŠIĆ: “Schmidt treba smijeniti Dodika i zabraniti mu političko djelovanje”

Extra

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon današnje sjednice, te obraćanja Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH u Istočnom Sarajevu, rekao je da Dodik gubi kompas.

– Definitivno se doveo u situaciju u kojoj ili će pobijediti države koje stoje iza Dejtonskog sporazuma ili će otići poražen. Veoma je malo prostora za neki treći ishod ukoliko ovako nastavi – kazao je Komšić.

Poručio je da ako Dodik ovako nastavi, ne samo da ga Schmidt treba smijeniti, nego mu i zabraniti političko djelovanje.

– Što se tiče sastanaka u Sloveniji, mi smo se odazvali na poziv, i nije trebala nikakva odluka. Razumijem Dodikovu frustraciju, s obzirom da je sam sebe isključio iz tog procesa, ali to su posljedice njegovih poteza. Šta je tu je. Umjesto međunarodnih foruma on radije daje prednost šatorima. Još mu je samo tamo i ostalo da priča o nekakvim mirnim disolucijama. Na ozbiljnim forumima o tome nema govora – rekao je Komšić za Oslobođenje.

Dodik je ranije danas sazvao tiskovnu konferenciju odmah nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se odlučio pojaviti, kako on kaže, zbog toga da bi “spriječio usvajanje odluka”

– Džaferović poziva Schmidta da bi on nekog smijenio, to samo pokazuje da je on bošnjački igrač, a ne visoki predstavnik svih nas. Ovu situaciju možemo riješiti samo dijalogom, ukoliko dijaloga ne bude sve će se završavati na ovaj način. Evo ja dolazim, ali nema odluke, to je suština a zaključak je NSRS. Opoziciji je neugodno zato što jedan medij u RS-u pokušava biti centar odlučivanja i moći. Znate o kome vam govorim, u svim svojim nastupima ću ukazivati na zlo koje se zove taj medij. Što se tiče opoicionih partija, pozivam njihovu odluku da ostanemo jedinstveni i mislim da sam im danas pokazao na koji način se to radi, poručio je Dodik.

Objava KOMŠIĆ: “Schmidt treba smijeniti Dodika i zabraniti mu političko djelovanje” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.