VRAĆA SE “MALA MATURA”: Evo iz čega će testirati osnovce

Extra

U ponedjeljak počinje nova školska godina koja sa sobom donosi neke bitne promjene i novosti, uključujući i uvođenje nacionalnog ispita za učenike petih i osmih razreda u osamdeset osnovnih škola Hrvatske, završno uvođenje izmijenjenih kurikuluma u četvrte i osme razrede osnovnih, kao i u završne, četvrte razrede srednjih škola, piše Večernji.

Inzistirat će se na fizičkoj nastavi što je više moguće, a ove godine cijeli razredi neće odlaziti u izolacije ako se među njima pojavi zaraza. U izolaciju će samo oni koji sjede u neposrednoj blizini inficiranog. Ove godine dopustit će se i miješanje djece i učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina koji su slične dobi, i to pri provođenju dodatne i dopunske nastave, produženog boravka i slično.

Od ove godine djeca će ponovno mijenjati učionice i kabinete, a učenici koji ne budu mogli držati razmak i dalje će nastavu pratiti noseći maske. To vrijedi i za nastavnike koji se dosad nisu cijepili. Iz toga proizlazi da će maske u novoj školskoj godini biti obavezne za učenike od petog do osmog razreda koji u učionicama ne mogu biti razmaknuti metar i pol te za srednjoškolce među kojima nije moguće osigurati razmak od dva metra.

Ponovno će se održavati roditeljski sastanci uživo, a bit će dopušteni i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda. Bit će dopušteni posjeti školama tako da posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima kao što su priredbe moraju imati COVID potvrde koje zaposlenici škola moraju provjeravati.

Praksa će se odvijati bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost u kojoj učenik obavlja praksu, a bit će opet dopuštena i praksa u strukovnim školama.

Od noviteta, u ovoj školskoj godini uvode se probni ispiti državne mature iz svih predmeta koje svi mogu prijaviti. Oni se neće ocjenjivati na način da njihov rezultat utječe na zaključnu ocjenu, a neće se niti upisivati u imenik.

Učenici koji sada kreću u peti razred u listopadu će pisati nacionalne ispite, dok će oni koji kreću u osmi isti pisati u svibnju. S obzirom na to da se primjena nacionalnih ispita tek priprema, njima će pristupiti tek učenici u osamdesetak izabranih škola.

Učenicima petog razreda provjeravat će se znanje iz hrvatskog, matematike, prirode i društva koje su trebali usvojiti u četvrtom razredu. Osmaši će pisati ispite iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike koji će obuhvaćati cjelokupno gradivo naučeno u osnovnoj školi. Ti bi nacionalni ispiti trebali predstavljati najbolje mjerilo znanja učenika te kvalitete nastavnika i škole.

Objava VRAĆA SE “MALA MATURA”: Evo iz čega će testirati osnovce pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.