KUBANCI IDU NA REFERENDUM O GAY BRAKOVIMA

Extra

Kuba je u srijedu objavila nacrt novog obiteljskog zakona, kojim bi se, ako bude prihvaćen na referendumu, otvorila vrata homoseksualnim brakovima, što su aktivisti za prava LGBT populacije pozdravili, ali s oprezom jer se pitaju hoće li se zakon i provesti.

Novi zakon definira brak kao “dobrovoljnu zajednicu dvoje ljudi” bez navođenja spola, za razliku od sadašnje definicije kao “zajednica muškarca i žene”.

Nacrt, međutim, još uvijek mora proći u javnoj raspravi, a zatim će biti izmijenjen i dopunjen kako bi se uzela u obzir mišljenja građana prije izlaska na referendum.

No komisija koja je za to zadužena je pod velikim pritiskom aktivista, pa su mali izgledi da će Kuba zadržati dosadašnji model braka temeljen na mogućnosti biološkog potomstva. Oni tvrde da vlada nije trebala niti zakazati referendum o “temeljnim ljudskim pravima”, dok vlada poručuje da želi graditi, a ne prisiljavati prihvaćanje promjena.

Kuba, koja je homoseksualce slala u popravne radne logore nakon revolucije 1959. godine, za sustav kojih je bio zadužen “legendarni” Che Guevara, u ovom tisućljeću je napustila nehumane komunističke prakse, no nakon toga je počeo pritisak aktivista da se uvedu istospolni brakovi.

Ta otočna država uvela je tako pravo na besplatnu operaciju promjene spola, zabranila diskriminaciju na radnom mjestu na temelju seksualne orijentacije i počela održavati godišnje marševe protiv homofobije – kubanskog ekvivalenta ‘gay pridea’.

Mnogi članovi LGBT zajednice kažu, međutim, kako su frustrirani usporavanjem tempa promjena posljednjih godina, dok je nekoliko drugih latinoameričkih zemalja krenulo naprijed s odobravanjem homoseksualnih brakova. Kuba, prije revolucije jedna od najnaprednijih i najbogatijih država svijeta, danas spada među najsiromašnije, a protekla desetljeća su obilježile nestašice hrane, goriva, lijekova i manje-više svega ostalog.

Objava KUBANCI IDU NA REFERENDUM O GAY BRAKOVIMA pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.