LAGALI SU? Moderna objavila zabrinjavajuće podatke, samo je jedan način da si produžite imunitet

Extra

Novi podaci velikog Moderninog ispitivanja vlastitog cjepiva pokazuju da zaštita od covida-19 opada protokom vremena, a Moderna tvrdi da je to argument u prilog ubrizgavanju ‘booster doze, objavila je kompanija u četvrtak.

“Ovo je samo jedna procjena, ali vjerujemo da to znači da s dolaskom jeseni i zime možemo očekivati da će procijenjeni rezultat slabljenja imuniteta biti 600 tisuća dodatnih slučajeva covida-19”, rekao je čelnik Moderne Stephen Hoge na konferencijskom pozivu s investitorima.

Hoge nije iznio procjenu koliko bi u tom broju bilo teških slučajeva, ali je kazao da će biti i hospitaliziranih.

Podaci su potpuno različiti od nekoliko ranijih studija koje pokazuju da zaštita od Moderninog cjepiva traje duže nego od Pfizerovog. Nova analiza pokazuje da postoji veća stopa zaraze kod pojedinaca cijepljenih prije otprilike 13 mjeseci, nego kod osoba cijepljenih prije oko osam mjeseci.

Studija, koja još nije recenzirana, provedena je u srpnju i kolovozu kada je delta bila dominantna varijanta.

‘Booster’ doza

Moderna je 1. rujna podnijela američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) zahtjev za autorizacijom tzv. ‘booster’ doze.

Hoge je kazao da podaci iz studija o ‘booster’ dozi pokazuju da bi ona mogla povećati neutralizirajuća antitijela do razine veće nego nakon primitka druge doze. “Vjerujem da će to smanjiti broj slučajeva covida-19”, kazao je. “Također vjerujemo da će treća doza možda značajno produžiti imunitet kroz cijelu iduću godinu, dok pokušavamo okončati pandemiju”, dodao je.

Moderna je usporedila učinkovitost cjepiva kod više od 14 tisuća dobrovoljaca cijepljenih od srpnja do listopada 2020. te kod 11 tisuća dobrovoljaca koji su primili cjepivo između prosinca 2020. i ožujka 2021.

U dvomjesečnom razdoblju od srpnja do kolovoza istraživači su identificirali 88 slučajeva covida-19 među onima koji su nedavno primili dvije doze cjepiva, u usporedbi sa 162 slučaja među cijepljenima prošle godine.

Sveukupno, samo 19 slučajeva smatralo se teškim, što je ključno mjerilo u procjeni slabljenja zaštite. Moderna je rekla da je kod recentnije cijepljenih bilo manje ozbiljnih slučajeva, iako brojevi nisu statistički relevantni.

 

Objava LAGALI SU? Moderna objavila zabrinjavajuće podatke, samo je jedan način da si produžite imunitet pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.