Laboratorijski uzgojeno mlijeko za koje uopće nisu potrebne krave moglo bi uskoro stići u supermarkete

Extra

Tvrtka u Kaliforniji pronašla je način kako laboratorijski proizvesti mlijeko bez krave, koje je napravljeno isključivo u laboratoriju bez okrutnosti koje sa sobom nosi masovna proizvodnja mlijeka, ali sa svim hranjivim sastojcima koje sadrži ta namirnica.

Perfect Day Foods planira pustiti svoje laboratorijski uzgojeno mlijeko na tržište i kažu kako već imaju niz proizvoda za koje tvrde da su jednako dobri kao i original.

To uključuje laboratorijski uzgojeni sladoled i jogurte koje prodaju u raznim trgovinama diljem SAD-a u nadi da će pomoći u boriti s klimatkim promjenama.

Ovo klinički uzgojeno mlijeko dolazi u vrijeme kada se događaju neviđene inovacije u proizvodnji hrane. Tehnologija uzgoja mesa napreduje zapanjujućom brzinom, a piletina uzgojena u laboratoriju već se prodaje u Singapuru. Isto tako vrhunski restorani isprobavaju alternative uzgojenog mesa u Tel Avivu.

Mnogi očekuju da će laboratorijski uzgojeni proizvodi životinjskog podrijetla vrlo brzo doći u naše lokalne supermarkete, piše IFL Science.

U fokusu tvrtke Perfect Day su mliječni proizvodi. Mlijeko je jako teško replicirati, jer sadrži spoj bjelančevina i masti koje laboratoriji teško mogu stvoriti. Međutim, unatoč izazovima, Perfect Day poručuje: naši proizvodi nisu mliječna alternativa, oni su mlijeko.

S proizvodnjom i istraživanje započeli su 2014. godine, kada su osnivači Ryan Pandya i Perumal Gandhi dobili ogromnu novčanu potporu za mliječne proizvode bez uključivanja životinja.

Godine 2016. preimenovali su se u Perfect Day i započeli rad na procesu fermentacije u laboratorijima. Nakon što su poboljšali postupak i osigurali da su proizvodi sigurni, svoje su mlijeko dostavili FDA -i na odobrenje, a nakon dugotrajnih muka FDA je ocijenio da su proizvodi sigurni za ljudsku konzumaciju.

Za proizvodnju mlijeka tvrtka se okrenula provjerenim metodama proizvodnje proteina u laboratorijskim uvjetima. Uzimaju gene od krave (koristeći bezopasne briseve) i unose ih u gljive.

Gljive brzo rastu, imaju dugu povijest sigurne uporabe, a posebno su dobre u proizvodnji životinjskih bjelančevina, pa su savršene za stvaranje mlijeka bez krave. Najbolji dio? Mlijeko ne sadrži laktozu i kolesterol.

Još se ne zna kada će klinički uzgojeni životinjski proizvodi postati široko dostupni, ali bez obzira na to, mnoge potrošače još uvijek treba uvjeriti.

Studija provedena 2020. pokazala je da mnogi mladi ljudi smatraju da je ideja o laboratorijskom uzgoju mesa odvratna. Zapravo, 72 posto Australaca generacije Z nije bilo voljno prihvatiti ponude umjetno uzgojenog mesa, čak i nakon što su izjavili da su zabrinuti za okoliš, prenosi RTL.

Objava Laboratorijski uzgojeno mlijeko za koje uopće nisu potrebne krave moglo bi uskoro stići u supermarkete pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.