LIJEČNIČKA KOMORA traži razrješenje LAUCA, disciplinski protiv Lidije Gajski

Extra

Povjerenstvo HLK-a za javnozdravstvenu djelatnost podnijelo je Časnom sudu HLK-a zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski zbog povrede ugleda liječničke profesije i kršenja odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije, a od liječnika Damira Biloglava i Alme Demirović zatražili su očitovanje o njihovim antivakserskim istupima, priopćili su iz Hrvatske liječničke komore.

Kao razlog za pokretanje postupka navodi se da dr. Gajski učestalo u javnosti iznosi neistinite izjave o cijepljenju i negira znanstveno dokazane činjenice što nanosi značajnu štetu interesima javnog zdravlja i borbi protiv pandemije.

Nije samo dr. Gajski pod lupom HLK-a već su nadležna tijela Komore od zadarskog liječnika Damira Biloglava koji je sudjelovao nedavno u antivakserskom skupu te liječnice Alme Demirović zatražila očitovanja o njihovim istupima kako bi se eventualno i protiv njih pokrenuo stegovni postupak.

“Svako omalovažavanje ozbiljnosti pandemije, banaliziranje same bolesti covida-19, zagovaranje potrebe ukidanja epidemioloških mjera te dovođenje u pitanje potrebe cijepljenja, izravno otežava borbu s pandemijom i kao rezultat može imati veći broj oboljelih, a posljedično i veći broj umrlih građana od koronavirusa”, kažu u HLK-u.

Hrvatska liječnička komora podsjeća cjelokupnu javnost da je cijepljenje svjetlo na kraju dugog pandemijskog tunela i nada povratka u normalan život te poziva još jednom sve hrvatske građane, koji nemaju medicinske kontraindikacije, da se što prije cijepe.

Komora je također podsjetila da je još u srpnju tražila razrješenje Gordana Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade jer, kako kažu, ‘nestručno javno tumači problem iz usko medicinskog područja kao molekularni biolog ne poštujući znanstveno dokazane činjenice te proizvodi zbrku nejasnoće i zbunjuje građane’.

Liječnička komora smatra da iznošenje znanstveno neutemeljenih stavova o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dvojbene izjave te kontradiktorne preporuke građanima uvelike otežavaju postizanje visoke razine cijepljenosti. Kada tako postupa član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske, onda to postaje institucionalni problem. Prof. Lauc, koji nije liječnik, u svojim istupima dijeli konkretne zdravstvene savjete građanima kao npr. poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti kao ulazak u područje nadriliječništva, a na što Komoru višekratno upozoravaju njezini članovi”, naglašava HLK.

Objava LIJEČNIČKA KOMORA traži razrješenje LAUCA, disciplinski protiv Lidije Gajski pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.