MILANOVIĆ KAO TUĐMAN: “JA SAM PREDSJEDNIK HRVATA U BIH, U ČIJE IME GOVORI KOMŠIĆ?”

Extra

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravi u New Yorku, gdje je održao govor na Općoj skupštini UN-a te se sastao s turskim predsjednikom Erdoganom, između ostalog, a izjavu je dao za Al-Jazeeru Balkans.

bosanskohercegovački N1 i sarajevsko Oslobođenje pišu kako je Milanović svojim izjavama ‘šokirao novinare koji su tražili objašnjenje za takvu izjavu’.

Prokomentirao je situaciju da je na skupštinu došao Željko Komšić, predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini te aktualni predsjedavajući Predsjedništva te zemlje.

– Komšić je ovdje došao k'o jedan od članova Predsjedništva, ne znam uopće s kakvim mandatom i u čije ime govori, čak i da je predstavnik Hrvata, jer… Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, predsjednik hrvatskih građana, Hrvata, pa, na neki način, i onih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. To je moja dužnost, obveza i osjećaj, na kraju krajeva.

Oprostite, Vi ste rekli da ste vi predsjednik Hrvata iz Bosne i Hercegovine?

– Gledajte, dakle u onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, dakle, da se brinemo i da vodimo računa o statusu Hrvata izvan Hrvatske, ali, naravno, uz puno poštovanje zemalja – da. Na kraju krajeva, što sam radio u Bosni i Hercegovini prije dva mjeseca.

Kako Vi možete biti predsjednik Hrvata iz Bosne i Hercegovine, Vi ste predsjednik Republike Hrvatske?

– Pa gledajte, Hrvati u Bosni i Hercegovini i u New Yorku imaju pravo glasa, nešto što sam ja vrlo često problematizirao i pokušavao svesti u razumnu razinu upravo zato da se susjedna država ne kompromitira jer se ulazi u njezin prostor, ali, onda, ako tako mislite, trebalo mi je zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Zar nisu svim građanima Bosne i Hercegovine predsjednici tri člana Predsjedništva? Sad je Komšić predsjednik Predsjedništva, ali to nema veze, to je sad slučajnost…

– Vi znate da građani Bosne i Hercegovine hrvatske narodnosti imaju hrvatsko državljanstvo? Jesam li im ja predsjednik? Ja mislim da jesam.

Ako tako govorite, to je druga stvar.

– Govorim baš tako, dakle, to je politika koju nisam ja provodio, ona je danas takva i to su političke činjenice, to su formalno-pravne činjenice. Ono što sam naglašavao gospodinu Erdoganu cijelo vrijeme je da u Hrvatskoj nema baš nikoga, tko će se razmetati sa pričama da će se Bosna i Hercegovina otcijepiti, što čujemo od nekih drugih djelova Bosne i Hercegovine, i to nije pametno, nije potrebno – završio je Milanović.

Objava MILANOVIĆ KAO TUĐMAN: “JA SAM PREDSJEDNIK HRVATA U BIH, U ČIJE IME GOVORI KOMŠIĆ?” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.