Biden je svojim govorima o Afganistanu šokirao Europu

Extra

NAKON što je američki predsjednik Joe Biden napokon prekinuo šutnju o rastućem kaosu u Afganistanu, europski saveznici, koji su polagali velike nade u resetiranje transatlantskog saveza, ostali su zbunjeni.

Nisu bili razočarani sadržajem Bidenova obraćanja, već u stajalištu “America First” vođe slobodnog svijeta koji pere ruke od globalnog problema. Čini se da je jednostrana odluka o povlačenju donekle u suprotnosti s Bidenovom tvrdnjom po ulasku u Bijelu kuću da se “Amerika vratila”, piše CNN.

Mračna stvarnost

Kriza poput ove u Afganistanu nekima je osvijestila mračnu stvarnost da je bez Amerike ograničena neposredna sposobnost Europe da kontrolira svoju sudbinu. Od Londona do Pariza i Bruxellesa do Berlina, iznenadni pad Kabula razotkrio je ograničenu europsku diplomatsku snagu, vojne sposobnosti i političku stabilnost. Diplomati i dužnosnici diljem kontinenta privatno su izrazili svoje žaljenje zbog situacije, jer ako SAD kaže da je gotovo, onda je gotovo.

Britanski ministar obrane Ben Wallace iznio je mišljenje da je povlačenje pogreška te ocijenio da su talibani pobijedili. Dužnosnici britanske vlade rekli su za CNN da su pokušali potaknuti Trumpovu i Bidenovu administraciju da uspore povlačenje, ali ih nisu uspjeli uvjeriti. Wallace je u nedavnom intervjuu za Sky News rekao da je nakon američke odluke o povlačenju bilo jasno da i svi saveznici moraju otići.

Biden je šokirao europske dužnosnike

Više europskih dužnosnika i diplomata prenijelo je CNN-u svoj šok Bidenovom tvrdnjom da je jedini interes SAD-a u Afganistanu neutralizirati teroriste koji su napali SAD 2001. godine i spriječiti buduće napade na američko tlo. Oni strahuju od humanitarnih i političkih posljedica masovne migracije iz zemlje kojom upravljaju militanti koji su povijesno skrivali teroriste i koja je kopnom povezana s kontinentalnom Europom.

Bez američke kontrole nad situacijom, Europa je nedvojbeno izloženija. Kao što je rekao jedan EU dužnosnik: “Kad je Amerika okrenula kurs prema Siriji, izazvala je krizu u Europi, a ne u SAD-u.” Bivši američki predsjednik Barack Obama okrenuo se protiv vlastite odluke o napadu na režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nakon izvješća da je ovaj bojnim otrovima napao vlastite građane, a posljedice te odluke osjećaju se i danas.

Ne samo da su se milijuni Sirijaca slijevali u Europu tražeći utočište, već je vakuum koji je ostavila Amerika ponudio prostor terorističkim skupinama za izgradnju baza iz kojih mogu pokrenuti i nadahnuti napade diljem svijeta. Geografija i povijest sugeriraju da će, nakon što Amerika ode i talibani preuzmu potpunu kontrolu nad Afganistanom, ostati obični građani kojima će se u strahu od progona svaki pokušaj bijega iz zemlje učiniti privlačnim, prenosi index.hr

Poziv na buđenje EU

Dužnosnik Europske komisije objasnio je CNN-u da želi nastaviti financirati humanitarne projekte u Afganistanu koji podržavaju ljudska prava, ženska prava i razvoj demokracije, ali da će to biti teško “prodati” državama članicama sad kad se Amerika izvukla, a talibani preuzeli vlast. Ako se odjednom od članica EU zatraži da ugoste tisuće afganistanskih državljana, možda će imati još manje razumijevanja. Izvan EU, kriza je pokazala koliko su se Europljani oslanjali na moć američke sigurnosti kroz NATO.

“Bojim se da ćemo ohrabriti neprijateljske skupine i akcije protiv ujedinjene Europe, ako svijet shvati da se od SAD-a ili NATO-a više ne može očekivati ista razina sigurnosti i povjerenja. To znači da Europa mora shvatiti da teret svjetskog demokratskog i sigurnosnog poretka više leži na europskim plećima. To je poziv na buđenje koji smo previše puta odgodili”, rekla je Roberta Metsola, članica odbora Europskog parlamenta koji radi na migracijama i sigurnosti granica.

Neki već pozivaju na hitne mjere kako bi se to riješilo. Tom Tugendhat, britanski zastupnik koji je službovao u Afganistanu, u dirljivom govoru u britanskom parlamentu naglasio je potrebu “ponovne uspostave suradnje s europskim i NATO-ovim partnerima, kako bismo bili sigurni da ne ovisimo o jednom savezniku, o odluci jednog vođe, te kako bismo se potrudili držati zajedničku liniju”.

Objava Biden je svojim govorima o Afganistanu šokirao Europu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.