MILANOVIĆ: “Moramo voditi računa prvenstveno o svojim, a tek onda o zajedničkim interesima”

Extra

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović poručio je danas kako svaka državna vlast prije svega mora voditi računa o svojim, a tek onda i o nekim zajedničkim interesima.

U povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga održana je svečana akademija na kojoj je predsjednik uručio odlikovanja pripadnicima GS-a. Svečanom obilježavanju među ostalima su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj, prenosi HRT

Obraćajući se prisutnim bivšim načelnicima GS-a, Milanović je rekao da su oni ratna generacija te da će možda još sljedeći načelnik biti osoba koja je sudjelovala u ratu i bila ratni sudionik i zapovjednik.

– Nakon toga ulazimo u razdoblje u kojem ćemo povijest, onu povijesnu istinu koja nam je važna i koja je za nas važna, morati još intenzivnije ponavljati svojoj djeci, kćerima, sinovima, unucima, jer drugi će nam pisati povijest, ali moramo je pisati i mi, i to objektivno. Jer u toj povijesti ima pregršt stvari za ponos i vrlo malo stvari za preispitivanje. Imate na što biti ponosni i čestitam vam vaš dan, rekao je Milanović.

Predsjednik je rekao kako vojska ne može funkcionirati bez novca i predvidljivog iznosa novca te poručio da će se, unatoč teškoj situaciji i svjestan da – kako je rekao – više nije i da nikada neće biti premijer, javno zalagati da se proračun za vojsku ne smanjuje.

Govoreći o NATO-u i našoj misiji na istoku, Milanović je rekao i da ovih dana vidimo da se “ponovno dižu bodljikave žice prema nekim istočnim susjedima koji i jesu i nisu prijetnja, odnosno, migranti iz tih područja i jesu i nisu prijetnja, i stvara se tenzija”.

– Ja znam da nije lako i jednostavno živjeti cijelu povijest s dominantnim, velikim i vrlo često agresivnim susjedom prema istoku, međutim, mi živimo par tisuća kilometara na zapad. I mi smo solidarni i mi jesmo za pomoć, međutim, isto tako moramo gledati i svoje interese i ne dopustiti da nas se uvuče u nešto nad čime nemamo nikakvu kontrolu, rekao je Milanović, dodavši da svaka državna vlast, i kada je u pitanju to, i kada je u pitanju opskrba energentima, prije svega mora voditi računa o svojim interesima, a onda, u dobroj vjeri, koliko god je to moguće, i o nekim zajedničkim interesima.

Rekao je da je već potpisao prethodnu suglasnost i da će potpisati naredbu za sljedeću rotaciju, ali da će vrlo pozorno promatrati što se događa i paziti da nas se ne uvuče u nešto u što nikada više ne trebamo biti uvučeni.

Milanović se na kraju obraćanja našalio rekavši “pa smanjite pobogu grijanje u ovoj dvorani, i tako nema plina, poskupio je, skuhat ćemo se”.

Objava MILANOVIĆ: “Moramo voditi računa prvenstveno o svojim, a tek onda o zajedničkim interesima” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.