Milanović otišao na sjednicu UN-a u New York, pozvao i Kolindu

Extra

Predsjednik Zoran Milanović otputovao je u petodnevni posjet SAD-u. Sudjelovat će u zasjedanju Opće skupštine UN-a. Već sutra će se sastati s hrvatskom zajednicom i glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, u Ameriku je na poziv Milanovića otputovala i Kolinda Grabar-Kitarović. Iako neće biti dio službene delegacije, kao bivša predsjednica u vrijeme zasjedanja UN-a odradit će dio neformalnih sastanaka.

“Obavljam dužnosti u području međunarodnih odnosa, sigurnosne politike i drugih elemenata u sklopu programa rada Ureda bivše predsjednice”, rekla je Grabar-Kitarović.

Kolinda: Troškove puta snosim sama

I dok je Milanović u Ameriku otputovao danas, Grabar-Kitarović je stigla jučer. Kako nije dio službene, već neslužbene delegacije, troškove puta, tvrdi ona, snosi sama. Do sada aktualni predsjednici nisu baš prakticirali suradnju s prethodnicima.

“Mislim da predsjedniku Milanoviću treba čestitati na takvom jednom iskoraku, malom, ali u dosadašnjoj praksi velikom. Mislim da to dokazuje jednu zrelost demokracije u Hrvatskoj, a pokazuje i državnički pristup predsjednika Milanovića i bivše predsjednice”, rekao je Miomir Žužul, bivši veleposlanik u SAD-u.

Grabar-Kitarović će danas odraditi sastanke u Nacionalnoj zakladi za demokraciju, a sljedeći će tjedan presjedati panelom oko Afganistana u organizaciji ureda za veterane.

“Ona je, dok je radila u NATO-u i kao predsjednica, imala dosta uvida u to što se događa tamo i drugo je, pogotovo povezano s Afganistanom, pitanje sudbine žena i obitelji. Imati u svojoj delegaciji nekoga iz vlastite države, tko je uz to i bivši predsjednik i tko se dobro razumije u ta pitanja, ja mislim da je to jako dobra odluka predsjednika”, rekao je Žužul.

Izvor Index.hr

Objava Milanović otišao na sjednicu UN-a u New York, pozvao i Kolindu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.