Mjesec rujan: Obilježavanje ključnih događaja iz Domovinskog rata

Extra

Krajem rujna u Hrvatskoj su obilježene tri jubilarne obljetnice – Spomendan Rujanskog rata, pogibelj najmlađe žrtve iz Domovinskog rata te godišnjica ustrojstva Hrvatske ratne mornarice.

Trideseta obljetnica Rujanskog rata

U srijedu 22. rujna 2021., u Šibeniku se obilježila 30. godišnjica Spomendana Rujanskog rata povodom koje je upriličen prikladan program u Veteranskom centru te Tvrđavi sv. Mihovila.

Program je počeo u netom završenom Veteranskom centru Šibenik u kojem je otvorena izložba ratnih fotografija „Dani ponosa i slave“. Veteranski centar je realiziran suradnjom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Šibenika, s ciljem osnivanja socijalne ustanove koja će provoditi najsuvremenije psihosocijalne i rehabilitacijske programe, a i služiti za promicanje vrijednosti Domovinskog rata. U projekt je uloženo 76,2 milijuna kuna, a centar je izgrađen šest mjeseci prije roka.

„Sretan sam i ponosan što vas sve mogu pozdraviti u Veteranskom centru Šibenik, prvom u Republici Hrvatskoj. Posebno mi je zadovoljstvo što danas, kada obilježavamo 30. obljetnicu Rujanskog rata, ovdje u Šibeniku mogu objaviti da su završeni građevinski radovi na ovom veteranskom centru, koji će uskoro biti i otvoren“, izjavio je ministar Tomo Medved, priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

„Krajem ovog mjeseca započinjemo s opremanjem, a usporedno izrađujemo opće akte ustanove te će ovaj veteranski centar biti spreman primiti prve korisnike u prvom kvartalu sljedeće godine“, dodao je Medved.

Kako se najavljuje, Veteranski centar imat će 142 ležaja i moći će primiti više od 2.700 korisnika godišnje.

Uz ministra Medveda, svečanosti su nazočili još župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić,  predsjednik HVIDR-e Šibensko-kninske županije Mladen Erak i viša kustosica Muzeja Grada Šibenika Marijana Klisović, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te drugi uzvanici.

Potom je uslijedilo odavanje počasti kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj i komemoracijom kod spomen-obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te mimohod branitelja prema Tvrđavi sv. Mihovila, gdje se održala svečana akademija pod nazivom „Hrvatska se Šibenikom diči“. Svečanost su svojim izvedbama uveličali su Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ i Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, uz pratnju Orkestra HRM-a.

„Vi ste ovdje čvrsto preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke i zaustavili pakleni agresorski stroj koji je zastupao državu u nestajanju i dali ste svoj doprinos na najbolji mogući način, kao istinski domoljubi u stvaranju Hrvatske, i ispisali najsjajnije stranice naše novije povijesti. Zbog toga je za našu Vladu hrvatski branitelj inspiracija i ohrabrenje, putokaz i vodilja u donošenju svih teških odluka. Sve napore koje činimo, činimo u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata, uvijek imajući na umu činjenicu da su branitelji, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, najzaslužniji za slobodu koju danas imamo.

Budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je imala priliku ostvariti tisućljetni san našeg nacionalnog bića i ne umorimo se od prenošenja istine o Domovinskom ratu na buduće generacije“, poručio je okupljenima ministar Medved.

Svečanosti su prisustvovali članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Republike umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nediljko Dujić, izaslanik ministra obrane brigadni general Dražen Ressler, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata, javljaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Trideseta obljetnica pogibije najmlađe žrtve u Domovinskom ratu

U nedjelju 26. rujna 2021., u Drežnik Gradu obilježena je jubilarna obljetnica pogibije troje djece tijekom Domovinskog rata, među kojima je najmlađa žrtva imala svega tri mjeseca života.

Riječ je o tromjesečnom Ivanu, sedamnaestogodišnjoj Dubravki i osamnaestogodišnjoj Josipi Špoljarić, koji su poginuli 1991. godine prilikom  granatiranja prognaničkog autokampa Grabovac, kod sela Korana.

U njihov spomen održana je misna svetkovina te komemoracija kod Spomenika u Grabovcu, koju je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera.

„Dajemo si obvezu i zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili, onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca.

U pleteru slobode koju Hrvatska danas uživa 30 godina od ovog stradanja su i ove žrtve. Dajemo si u zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili i onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca”, izjavio je izaslanik premijera i ministar branitelja Tomo Medved, prenosi Vlada RH.

Okupljenima se obratila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević.

 „Mi danas unatoč svemu možemo biti ponosni što smo sačuvali hrvatsku domovinu i što su se prognani Hrvati mogli vratiti u svoje domove te što na svojoj grudi možemo ponosno živjeti i odgajati buduće generacije”, poručila je Pocrnić Radošević.

Uz spomenute, komemoraciji su nazočili članovi obitelji poginulih, izaslanstva državnog vrha, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Ličko-senjske i Karlovačke županije.

„Napokon je moj Ivan prepoznat kao žrtva Domovinskog rata, makar nakon 30 godina, ali i ja kao njegova majka”, izjavila je Petra Špoljarić, majka najmlađe žrtve, aludirajući na nedavno doneseni Zakon o civilnim stradalnicima.

Trideseta obljetnica osnutka Hrvatske ratne mornarice

U ponedjeljak 27. rujna 2021., u Splitu je svečano obilježena 30. obljetnica ustrojstva Hrvatske ratne mornarice (HRM). Uoči godišnjice, ministar obrane Mario Banožić poslao je čestitku pripadnicima HRM-a, prenosimo ju u cijelosti.

„Nastali ste u prekretničkom vremenu, onom u kojemu je trebalo braniti naše postojanje na ovoj strani Jadrana, povijest, tradiciju, sjećanja. Svoju ste zadaću u Domovinskom ratu časno i pobjednički izvršili. Na tridesetu obljetnicu HRM-a sa zahvalnošću, u mislima i molitvama, prisjećamo se svih onih koji su svojom žrtvom pridonijeli našoj slobodi.

Nošeni ljubavlju prema slobodi i domovini, naoružani motivima i pomorskim znanjem, svoje zadaće ispunjavate i danas, čuvajući hrvatski Jadran i braneći nacionalne interese na moru.

Ono najvrjednije u HRM-u ste upravo vi – naši ljudi! Nastavite i nadalje težiti izvrsnosti, jačajte našu mornaricu. Nemojte se nikada umoriti od doprinosa jedinoj nam domovini Hrvatskoj!”, navodi se u čestitci ministra Banožića, priopćio je MORH.

U sklopu obljetnice, u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” pripadnicima HRM-a dodijeljena su promaknuća, odlikovanja, pohvale i nagrade. Tako su Redom hrvatskog trolista odlikovani kapetan bojnog broda Zoran Medvidović, kapetan fregate Željko Doka, pukovnik Dražen Milinović i bojnik Milan Kronje, Redom hrvatskog pletera Ante Boko, kapetan korvete Nenad Kontri, stožerni narednik Duško  Radić i stožerni narednik Pero Tadić, te je pohvaljen  pukovnik Branimir Gaćina-Bilin za uspješno obavljene i natprosječnim rezultatom izvršene obaveze.

Odlikovanja je dodijelio vrhovni zapovjednik OS RH te predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je pojedinim pripadnicima odredio i promaknuća. Kapetan korvete Ivo Musulin promaknut je u čin kapetana fregate pomorstva, poručnica fregate Sanja Čajsa u čin poručnice bojnog broda, a poručnik fregate Dino Čobo u čin poručnika bojnog broda pomorstva, javljaju iz ureda Predsjednika.

„Svaka država ima ono nešto po čemu je baš to što jest i bez čega nije to što jest. To je more, cijelo more. More je jednako Hrvatska. Naravno, i kontinent, i Zagora, i sjever jednako je Hrvatska, ali more i to svaka stopa, pedalj mora, od Savudrije do Prevlake, tih tisuću milja to je ono što je Hrvatska.

To je sve naše i za to odgovaramo. To je zasluga ove generacije hrvatskih ljudi, hrvatskih mornara, onih koji su dali svoj život i onih koji to rade, grade i omogućavaju, zajedno s hrvatskom policijom na moru, da to bude čuvano, da to bude sigurno, naše. Puno je krvi – uslijed zavisti, ambicija i pohlepe – palo ne bi li se na kraju sve ovo skupa osiguralo. Očuvalo i bilo naše. I to košta ne samo u ljudskim životima, košta i u manje bitnom, a to je novac“, poručio je okupljenima tom prilikom predsjednik Milanović.

„Morat ćemo izdvajati novac. Zato svjestan koliko to košta i govorim da je naša dužnost racionalna, praktična i da svaki euro koji nam stoji na raspolaganju u europskim fondovima uzmemo i iskoristimo. Upravo zato da bi bilo za ono što nam nitko neće dati, za ono što moramo platiti sami, čak kada nam to prodaju najbliži saveznici, a to je oružje. To košta i sva lijepa suradnja i sve lijepe riječi, i obrambeni programi, na kraju se, nažalost, uvijek povlači na baznu točku, a to je da je svatko za svoju obranu odgovoran sam. I koliko plati, koliko procjeni da mu treba, koliko su susjedi ovakvi ili onakvi, toliko će na kraju imati.

S ovog važnog mjesta za Hrvatsku – sva su važna na svoj način, ali bez ovog identiteta mora, Hrvatska nije ono kakvom je drugi vide, a to kako te drugi vide je vrlo često važnije od onoga kako sam sebe vidiš jer taj pogled je vrlo često mutan i nerealan – još jednom kažem čuvajte naše sveto hrvatsko more od početka do kraja“, zaključio je Milanović.

Uz spomenute, na svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Bačić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednici grana i postrojbi Hrvatske vojske, predstavnici braniteljskih udruga te Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, priopćili su iz MORH-a.

Autor: Žana Jukić

Foto: snimka zaslona MORH

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Mjesec rujan: Obilježavanje ključnih događaja iz Domovinskog rata pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.