BEROŠ ZADOVOLJAN, cijela Hrvatska i dalje narančasta, ali broj slučajeva raste…

Extra

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama. Epidemiološka karta ECDC-ja za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih, a premda je savjetodavna, neke se države vode po njoj prilikom uvođenja određenih restrikcija i mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare ranije danas objavio je neslužbene informacije kako nismo u crvemom.

– Do 12 smo sati čekali nove podatke u ECDC-ja, pa smo kontaktirali svoje izvore u Stockholmu i oni su nam potvrdili da cijela Hrvatska ostaje u narančastom i da nema crvenih zona, objavio je Beroš.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od covida-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije – Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Objava BEROŠ ZADOVOLJAN, cijela Hrvatska i dalje narančasta, ali broj slučajeva raste… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.