NA JESEN – TREĆA DOZA ZA HRVATE?

Extra

Analiza antitijela starijih osoba koje su među prvima, od kraja prosinca i tijekom siječnja, cijepljene protiv COVID-19 pokazat će treba li se i u Hrvatskoj krenuti s trećom dozom, piše u ponedjeljak Večernji list.

U Hrvatskoj je među populacijom starijom od 65 godina 588.755 osoba (69,0%) cijepljeno jednom dozom i 555.832 osoba (65,1%) s dvije doze cjepiva protiv COVID-19

“Radio sam malo istraživanje i nadam se prvim rezultatima analize ovaj tjedan. Hoće li se krenuti s trećom dozom za starije, ovisi o rezultatima i o tome kako će po pitanju treće doze postupiti druge zemlje”, rekao je za Večernji list epidemiolog dr. Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Imunološki odgovor slabi s biološkim starenjem i slučajevi neuspjeha cijepljenja događaju se češće upravo kod starijih osoba te kod osoba oslabljene imunosti. Kako je objasnio imunolog prof. Zlatko Trobonjača, koncentracija antitijela postupno se gubi, u prosjeku desetak mjeseci nakon preboljenja biva prepolovljena, a nakon cijepljenja također se postupno smanjuje, iako ne tako brzo.

“Kako postupno gubite antitijela, a izloženi ste većoj koncentraciji virusa, može se dogoditi da smanjena količina antitijela više nije dovoljna da spriječi infekciju i da se čovjek reinficira, ako je prebolio, ili inficira iako je cijepljen”, opisao je prof. Trobonjača razvoj postojanosti antitijela koji upućuje na treću dozu cjepiva, ali prvenstveno što se tiče imunokompromitiranih osoba. Kod zdrave bi populacije trebalo pričekati cjepivo za delta-soj i primijeniti ga ako se epidemija nastavi širiti, piše u ponedjeljak Večernji list.

Objava NA JESEN – TREĆA DOZA ZA HRVATE? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.