KAKAV FIJASKO: Ništa od građanskog odgoja, ipak Tomašević i dalje ne odustaje

Extra

Ne odustajemo od građanskog odgoja i obrazovanja u ovoj nastavnoj godini, odgovorili su iz Možemo! na kritike stručne javnosti da je program GOO-a radne skupine bivšega gradonačelnika Milana Bandića sadržajno, terminološki i metodički manjkav te da će u takvom izdanju promašiti smisao stvaranja aktivnih i osviještenih građana. Nova je vlast svjesna mana toga programa, ali smatra da se sve rupe mogu popraviti u prvom polugodištu u kojemu će se posvetiti pripremi projekta, donošenju kurikuluma za izvođenje nastave i edukaciji nastavnika.

Novo povjerenstvo

Ukratko, gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučan je da će GOO kao pilot-projekt uvesti kao izvannastavnu aktivnost u nekoliko odabranih škola, i to od drugog polugodišta ove školske godine. Škole za pilot-projekt još nisu odabrane, dobile su rok od dva tjedna da se odazovu i iskažu interes učenika, roditelja i nastavnika. Tomašević će imenovati novo povjerenstvo koje će dobiti zadatak da popravi kurikulum i uključi predstavnike civilnog društva. Na temeljima Bandićeva programa osmišljavat će se izvedbeni kurikulum s ciljem da se sljedeće nastavne godine GOO uvede kao predmet u sve zagrebačke škole.

Program Bandićeve uprave je manjkav, slaže se i Damir Bakić, i treba ga unaprijediti koristeći iskustva riječkog modela, a kritike pripisuje nesporazumu: “Nije to bilo dovoljno jasno iskomunicirano i moguće je da su neke izjave iz ureda izašle bez dovoljne koordinacije s Gradskom upravom.” Bakić je poručio da je Građanski odgoj javno dobro, društvena vrijednost i nadideološka tema koja djecu treba osposobiti za aktivnu participaciju u društvu.

Otvoren poziv iz Rijeke

Ostalo je nejasno zašto Možemo! nije odmah usvojio model SDP-a, svog manjinskog partnera, testiran u Rijeci koji je dobio niz priznanja i nagrada, a Europska komisija ga je u analizi politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama EU za 2018. izdvojila kao primjer dobre prakse u razvoju pravednijeg i solidarnijeg društva. Rijeka ima otvoren poziv svim gradovima i županijama da ustupi besplatno svoje znanje o uvođenju GOO-a i dosad je devet gradova i tri županije to i iskoristilo.

Tu je ponudu zagrebačka vlast isprva odbila. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović 19. srpnja poslao je dopis Tomaševiću i ponudio Zagrebu pomoć u provedbi programa Građanskog odgoja u osnovnim školama, potvrđuju u uredu riječkoga gradonačelnika. Mjesec dana kasnije iz zagrebačkog Ureda za obrazovanje zahvalili su i poručili kako su se “odlučili implementirati model koji je izradila radna skupina imenovana od strane Grada Zagreba, dok bi riječki model školama ponudili kao dopunski izvor znanja.”

Objava KAKAV FIJASKO: Ništa od građanskog odgoja, ipak Tomašević i dalje ne odustaje pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.