Na Rebru u jednom danu donirano čak deset organa

Extra

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb u jednom danu donirano je čak deset organa, a da bi se to moglo ostvariti trebalo je u vrlo kratkom vremenu okupiti gotovo 60 liječnika, medicinskih sestara, mikrobiologa, radiologa…, piše u subotu Jutarnji list.

Prije tjedan dana na KBC-u Zagreb nastala je prilično velika strka jer pojavila se, gotovo istodobno, mogućnost eksplantacije deset organa od tri pacijenta stradala u prometnim nesrećama. Njihove su obitelji odlučile donirati organe te pomoći drugima i spasiti čak deset života.

Po dva bubrega dobili su pacijenti u Austriji i Njemačkoj, jedan je stigao u Mađarsku, srce je donirano u Belgiju, kao i jedna jetra. U Hrvatskoj je ostalo jedno srce i bubreg, koji su transplantirani u KBC-u Zagreb, te jetra koja su transplantirana u KB-u Merkur.

Liječnici kažu da se svi primatelji organa dobro oporavljaju.

Sve je počelo kada su u KBC u razmaku od nekoliko dana dovezena tri pacijenta teško stradala u prometnim nesrećama. Nakon pokušaja liječenja brzo se shvatilo da im neće biti pomoći te je u jednom danu za sva tri pacijenta proglašena zakonska moždana smrt. Potom je počela uobičajena procedura dobivanja pristanka obitelji za doniranje organa i utvrđivanje podobnosti organa za transplantacije.

No, da bi se transplatacije mogle ostvariti bilo je nužno u vrlo kratkom vremenu okupiti gotovo 60 liječnika, medicinskih sestara, mikrobiologa, radiologa… a vrijeme je godišnjih odmora. No, pokazalo se da su se svi koji su trebali za ostvarenje ovog pothvata vrlo brzo vratili u Zagreb i “akcija” je mogla početi.

Inače, srce je transplantirano 5,5-godišnjoj djevojčici koja je imala urođenu srčanu grešku. Djevojčica je bila na listi čekanja tri mjeseca. Operacija je trajala oko četiri sata, a u zahvatu je sudjelovalo 15 vrlo uigranih djelatnika u transplantacijama srca kod djece.

Ovaj primjer KBC-a Zagreb govori da je Hrvatska i dalje u samom svjetskom vrhu i po darivanju organa i po transplantacijama na milijun stanovnika, što nije poremetila ni korona, piše Jutarnji list.

(Hina)

Objava Na Rebru u jednom danu donirano čak deset organa pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.