“NISTE CIJEPLJENI? ZA VAS NEMA IMUNOTERAPIJE”: preminuo veteran 4. gardijske brigade liječen od karcinoma, ovo je priča njegove obitelji

Extra

Potresna ispovijed obitelji Josipa Rožića objavljena je u Bujici, kao i šokantna snimka razgovora njegove udovice, Smiljane Rožić, i liječnika s Rebra.

U studiju Bujice, na Z1 televiziji, gostovali su članovi obitelji preminulog ratnog veterana 4. gardijske brigade, Josipa Rožića, iz Kaštel Sućurca; supruga Smiljana, kći Ivana i sinovi Ante i Luka… Iznijeli su vrlo ozbiljne optužbe na račun zdravstvenog sustava, Stožera i pojedinih liječnika, koji su, kako tvrde, odgovorni za Josipovu smrt koja je nastupila 05. svibnja ove godine.

Kći pokojnog Josipa, Ivana Rožić, tvrdi da je njezinog oca na cijepljenje natjerao liječnik sa zagrebačkog Rebra: – Tata je bio prisiljen na cijepljenje protiv covida, jer bi mu u protivnom uskratili imunoterapiju!

“Nekoliko dana prije tatinog cijepljenja, poslala sam mail Ministarstvu zdravstva, u mailu sam navela tatine dijagnoze i pitala ih kako je moguće  uvjetovati nečije liječenje cijepljenjem, jasno sam ih upozorila na njegovo teško stanje, međutim, nikada nisam dobila službeni odogovor!

Mama i tata su došli iz Zagreba i rekli nam da im je liječnik odbio dati imunoterpiju,” ispričala je pred kamerama tužnu priču Ivana Rožić: “Bili smo u šoku jer nam se nikada nije dogodilo ništa slično… Bio je petak pa su mama i tata odmah u ponedjeljak otišli kod obiteljskog liječnika, dr. Željka Kezića, priopćili mu što im je rekao dr. Ivo Radman. To je liječnik s Rebra koji mu je uvjetovao liječenje cijepljenjem!”

Dr. Kezić oca nije uputio na pretrage, kako bi sa sebe skinuo odgovornost, s obzirom da je tata bio imuno kompromitiran bolesnik – nastavila je Ivana: – Mama i tata su zatražili test na antitijela, kako bi otac mogao na neki način izbjeći cijepljenje. Test je napravljen dva dana prije cijepljenja i bio je negativan.

Ivana je oca vidjela zadnji puta 27. travnja ove godine: – Došla sam s posla, nije mogao pričati, samo je gledao u prazno i bio je potpuno nepokretan. Odmah smo pozvali hitnu pomoć, pitali su nas ima li tata temperaturu, rekli smo da nema… Nakon što smo je drugi puta izmjerili, imao je temperaturu, nazvali smo ih, a oni su se vratili da se presvuku u zaštitna odijela, zbog epidemiološke situacije. Kada je tata stigao na hitni prijem u Splitu, bio je u afazičnom stanju, što su i napisali. Napisali su i da je njegov neurološki status nemoguće ispitati zbog nesuradljivosti. Sve to liječnicima nije bilo dovoljno da naprave CT mozga, kojim bi utvrdili što mu se zaista dogodilo.

Josip Rožić imao je tumor limfnih čvorova: – Bolest se pojavila u siječnju 2018. godine. Liječio se u KBC-u Split, gdje je primio šest ciklusa kemoterapija nakon kojih se bolest povukla. Međutim, u ožujku 2019. godine ponovno se vratila i od tada je imao problema s bubrezima. Liječenje nikako nije išlo na bolje i prebacili smo oca u Zagreb, u KB Dubravu.

“Doktor nam je rekao da bez cijepljenja nema daljnjeg liječenja!”

Udovica Smiljana Rožić bila je zadovoljna tretmanom njezina supruga u Dubravi: – U Dubravi se liječio dvije godine, imao je predivnog i prekrasnog hematologa dr. Mitrovića, koji je stvarno za njega sve učinio. Međutim, Dubrava se dva, tri puta zatvarala zbog korone i na nesreću, pokojni suprug je prebačen na Rebro.

Doktor nas je prvo pustio da dugo čekamo, a onda je pitao oca – je li cijepljen – prisjeća se kći Josipa Rožića događaja u KBC-u Zagreb: – Takvo pitanje nisam očekivala, s obzirom da je bio imuno komrpomitiran bolesnik…

“Josip i ja rekli smo doktoru da nas je strah cjepiva,” nadovezala se supruga Smiljana: “ – Doktor nam je jasno rekao da bez cijepljenja nema daljnjeg liječenja!”

Pred kamerama je pokazala dokument, nalaz s Rebra, od 16. travnja ove godine, u kojem stoji: “S obzirom da bolesnik nije cijepljen, odgađa mu se imunoterapija…”

“Uskraćivanje lijekova tatu je psihički dotuklo!”

“U šestom mjesecu prošle godine tata je napokon dobio lijekove koji su njegovu bolest stavili pod kontrolu,” prisjeća se Ivana Rožić: “Nakon lipnja više nije bio hospitaliziran i osjećao se dobro.. Uvijet da mu se uskrate lijekovi koji su mu pomagali i učinili ga zdravijim, psihički ga je dotukao! Dr. Radman je toliko narušio njegovo psihičko stanje i odigrao toliko prljavu igru, da tata nije imao drugoga izbora nego cijepiti se! Mislim da je to najgora stvar koja se može nametnuti bolesnom čovjeku, kojemu je terapija prijeko potrebna…”

Josip se srušio u kući, baš na godišnjicu braka, prisjeća se udovica Smiljana Rožić: – To je bilo četvrti dana od primitka cjepiva. Do podne je bio odličmo, ručali smo i popili kavu, a onda se samo srušio. Odmah sam molila liječnike da to povežu s cjepivom, kako bi mogli utvrditi što mu je točno… Tijekom liječenja je imao jako agresivne kemoterapije, ali se nikada ranije nije srušio!

Smiljana Rožić je 30. travnja ove godine nazvala liječnika na Rebro i rekla mu što se dogodilo: – On se pozivao na “smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i službeni stav društva…”

Bujica je nakon tih riječi udovice ratnog veterana, pustila ekskluzivnu snimku razgovora s liječnikom, koji je uspjela snimiti! Tijekom razgovora, liječnik je potvrdio autentičnost dokumenta u kojem se nastavak liječenja od karcinoma, teško bolesnom čovjeku uvjetuje cijepljenjem protiv korone!

To uvjetovano cijepljenje najviše me boli, jer da je bila njegova slobodna volja, bio bi drugi odgovor – jasno je rekla supruga Josipa Rožića.

Kći Ivana otpužila je u Bujici i pojedine liječnike iz splitskog KBC-a da su falsificirali otpusna pima Josipa Rožića, kako bi prikrili uzrok smrti: – Istina je, pokušali su sve zataškati! Na tatinom nalazu, jedino su ispravno napisali njegovo ime i prezime! Napisali su čak nekoliko dijagnoza koje on nikada nije imao! Potpuno lažno je opisan i tijek situacije nakon cijepljenja i nakon što mu je pozlilo… Napisali su da mu je pozlilo nakon injekcije za leđa… Htjeli su navući situaciju da ispadne da je imao koronu, ali tata nije imao niti jedan, jedini simptom korone!

U smrtnom listu Josipa Rožića stoji da je preminuo od covida – otkriva kći Ivana: – Covid je naveden kao uzrok smrti! A u stavci je li osoba liječena od uzroka smrti, stavljena je oznaka “nepoznato”…

Teško bolesnog ratnog veterana, nakon što mu je pozlilo, u Splitu, natjerali su da se testira na droge, otkriva kći Josipa Rožića: – Kad je stigao na hitni prijem, napravljen mu je nalaz krvi i urina, brzi covid test i test na droge! Da, testirali su ga na droge, zbog njegovoga fazičnog stanja!

Ante Rožić, sin Josipa Rožića student je pomorskog menađmenta i ne želi se cijepiti protiv korone: – Cjepivo je ubilo našeg ćaću i ne želim ga jednostavno imati u sebi!, smatra on.

Ni Smiljana Rožić nije se cijepila: – Mislim da je to neki eksperimnet, a sad kad sam još imala i smrt u kući od cjepiva, doslovce sam vidjela šta je to…

Ni drugi sin Luka, nije pobornik cijepljenja protiv korone: – Cijepio bih se da je to cjepivo koje stvarno pomaže bolesnima. Međutim, ja isto dijelim mišljenje da je to eksperiment i nakon onoga što se dogodilo ocu, sigurno se neću cijepiti!

“Zastava koju sam dobila na posljednjem ispraćaju, znači mi sve!”

Josip Rožić proveo je na bojištu 50 mjeseci i 26 dana, ratovao je kao dragovoljac Domovinskog rata od Dubrovnika do Knina, bio je kod Mrkonjić Grada kad je poginuo legendarni Andrija Matijaš Pauk, a zastavu s njegovog posljednjeg ispraćaja preuzela je kći Ivana: – Ta mi zastava znači puno toga, ona mi znači sve!

Josip Rožić je rodom iz Potravlja u Sinjskoj krajini, za sinove je heroj: – Još kad smo bili mali, pričao nam je o ratnim događajima. Gledali smo u njega kao heroja… Sa suborcima se dan nakon okupacije Vukovara, 19. studenoga 1991. godine, okupio u sinjskoj vojarni i njih 32 dragovoljca, otišli su braniti Dubrovnik.

Luka i Ante ponosni su na oca: – Tata je dao svoju mladost i najbolje godine života da bi mi imali bolju budućnost.

Josip Rožić bio je skroman i pošten čovjek, brižan otac. Supruga smiljana: – Godine ’93. Je ozlijedio kičmu, a kada je poslije rata otičao u mirovinu, ona je iznosila 1.450 kuna. Dugo je godina radio sa strane i borio se da preživi i prehrani dicu…

Pokopan s Hajdukovim šalom

U Bujici je emitirana snimka s 56. rođendana Josipa Rožića. Kći Ivana u bolnicu mu je donijela bijele balone s grbom Hajduka, a suprug Smiljana tortu s naptpisom ‘Hajduk živi vječno’. Kći Ivana s ponosom kaže: – Pokopali su ga s Hajdukovim šalom!

“Hajduk mu je doslovno bio sve,” govori sin Ante: “Dok je bio mlađi, išao je na gostovanja… Nekad bi dobio batine, nekada bi ih podilio… Klasika!”

Hajduk je za njega bila emocija i stil života – nadovezao se Luka: – I kada bi dolazili iz garde, na kraći dopust s ratišta, odlazili bi na utakmice Hajduka.

“Plenkovićeve izjave su sramotne! Govori o brizi za druge bolesnike, a tatu su zbog covida izbacili iz Dubrave!”, prozvala je premijera.

Ivana Rožić posebno se u emisiji osvrnula na izjave premijera Plenkovića, koji je ispred bolnice u Dubravi zamolio građane da se cijepe, kako bi se i drugim bolesnicima moglo omogućiti liječenje: – To je sramotna izjava! Tata je trebao biti operiran još u desetom mjesecu prošle godine, međutim, tu je operaciju obavio u ožujku ove,  zato što je KB Dubrava bila zatvorena za sve pacijente, osim one s covidom! Tati su nakon pregleda i obavljenih pretraga, rekli da nema operacije i dali su mu otpusno pismo… Odjednom se s kuferoma našao ispred bolnice u Dubravi! Zbog covida su ga izbacili iz bolnice! Plenković sada govori da se i drugi ljudi trebaju liječiti, a tatu su mi izbacili iz bolnice, iako je imao baš te druge bolesti, o kojiima sada Plenković govori! Premijer je rekao sve suprotno od onoga što se događa!

“Poručujem tati da ga volim i da ću se nastaviti boriti!”

Obitelj Rožić angažirala je odvjetnika Karla Novosela i pokrenula pravne korake, kako bi se utvrdila istina i izborila pravda. Traže odštetu i ispriku, iako su svjesni da im voljenog supruga i brižnog oca više ništa ne može vratiti. To što rade, rade i radi brojnih drugih građana koji im se javljaju sa sličnim pričama.

Na kraju emisije, kći Ivana je zaplakala: – Poručila bih tati da ga volim i da ću se nastaviti boriti!

Objava “NISTE CIJEPLJENI? ZA VAS NEMA IMUNOTERAPIJE”: preminuo veteran 4. gardijske brigade liječen od karcinoma, ovo je priča njegove obitelji pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.