Njemačka je uvela nova pravila: Gotovo nigdje se više ne može ući bez potvrde! Hoće li Hrvatska napraviti isto?

Extra

U Njemačkoj je u ponedjeljak u svim saveznim pokrajinama na snagu stupilo tzv. “3G” pravilo po kojem u javne prostore mogu ući samo oni koji dokažu da su cijepljeni, preboljeli koronavirus ili predoče negativni test. Tako će u ovoj zemlji umjesto locdowna krenuti pravilo 3G. Ostaje nam vidjeti hoće li se takvim ili sličnim mjerama povesti i ostatak Europe, pa i Hrvatska.

Pravilo “3G” vrijedi u svim javnim ustanovama, kinima, kazalištima, bazenima, restoranima te uslužnim djelatnostima gdje nije moguće održavati razmak poput frizera ili pedikera.

U hotelima će oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus svaka tri dana morati predočiti negativni test.

Povećava se pritisak na necijepljene

Gradovi i općine mogu ova pravila izuzeti ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrijednost od 35. Obveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prijevozu ostaje na snazi za sve bez obzira radi li se o cijepljenima, onima koji su preboljeli koronavirus ili negativno testiranima.

Pritisak na necijepljene će se povećati od 11. listopada od kada država više neće preuzimati troškove antigenog testiranja koji su sada besplatni. Na sastanku savezne i pokrajinskih vlada početkom kolovoza je zaključeno kako sada, kada svatko tko se može cijepiti ima pristup cjepivu, financiranje testiranja više nije opravdano.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u ponedjeljak kako odlučujuća za daljnje mjere protiv koronavirusa više neće biti incidencija nago broj hospitaliziranih pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa.

Treba odgoditi docjepljivanje?

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u ponedjeljak je rekao kako se docjepljivanje protiv covida-19 treba odgoditi i prioritet staviti na povećanje broja cijepljenih u državama gdje je doze primilo samo 1 ili 2 posto stanovništva.

Ako se postotak cijepljenih ne poveća u svijetu, mogle bi se pojaviti nove varijante virusa, pa bi se doze planirane za docjepljivanje onih koji su već primili dvije trebale donirati državama u kojima stanovnici nisu primili nijednu ili samo jednu dozu, kazao je čelnik WHO-a tijekom posjeta Budimpešti.

“Dodatno, traje rasprava i je li treća doza uopće učinkovita”, kazao je Ghebreyesus na konferenciji za medije uz mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

Istaknuo je da treću dozu trebaju primiti oni koji imaju slab imunitet, no da to predstavlja samo malen dio populacije.

WHO je prošli tjedan objavio da aktualni podaci ne pokazuju da je potrebno docjepljivanje te da se treba cijepiti najranjivije skupine u cijelom svijetu prije no što bogate države krenu davati treću dozu.

SAD kreće s trećom dozom

SAD je prošli tjedan najavio da planira omogućiti treću dozu diljem države od 20. rujna, u vrijeme dok raste broj novozaraženih delta varijantom.

Treću dozu cjepiva počela je davati i Mađarska svima koji su drugu dozu primili prije najmanje četiri mjeseca, a docjepljivanje za sve starije od 40 godine nudi i Izrael.

Objava Njemačka je uvela nova pravila: Gotovo nigdje se više ne može ući bez potvrde! Hoće li Hrvatska napraviti isto? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.