NOĆNA MORA LJEČNIKA: Neće valjda? Zdravstveni djelatnici strahuju od najcrnjeg scenarija

Extra

Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”  rekao je za Dnevnik Nove TV da je u bolnici trenutno gužva. “Svi naši liječnici i medicinske sestre rade punom parom i svi se trudimo pružiti maksimalnu skrb pacijentima u ovim dramatičnim uvjetima”, dodao je.

Istaknuo je da su na intenzivnoj većinom necijepljeni pacijenti, tako da od dvadeset i nešto pacijenata, imaju samo dvoje koji su cijepljeni. “Cijepljenje definitivno štiti od ovih najtežih formi bolesti”, naglasio je.

“Jednom kad dođu u intenzivnu, onda završe na aparatu za disanje sve to bude prilično slično s time da smo primijetili da čak i ovi koji su cijepljeni i dobiju težak oblik bolesti ipak se lakše iz svega toga izvuku”, objasnio je Kutleša.

Najveća noćna mora

Potom je rekao da je slobodnih mjesta sve manje, iako još nije došao u situaciju da bira koga će staviti na respirator.

“Još uvijek imamo mogućnost zbrinuti sve pacijente koji nam stižu, ali da je s mjestima vrlo knap – je. Ako se ovakav intenzitet epidemije nastavi, možda će doći i do takvih situacija, a to je svima nama najveća noćna mora”, rekao je Kutleša.

O tvrdnji necijepljenih da i cijepljene osobe prenose zarazu navodi kako je cijepljenje civilizacijski doseg koje sprječava mnoge infektivne bolesti.

Virus će ostati s nama?

Kutleša je istaknuo da se i cijepljeni mogu zaraziti, pogotovo s novim delta sojem, te da mogu širiti zarazu, ali ne toliko koliko oni koji nisu cijepljeni. “Najbitnije je da štiti od najtežih formi bolesti”, objasnio je Kutleša.

Kaže da mu je prvi glas da su neki najavili četvrtu dozu. “Virus će biti s nama i dalje i trebat ćemo možda, kao za gripu, cijepiti se svake godine. Ono što mi najviše strahujemo je da dođe do neke veće promjene virusa, morali bismo razvijati novo cjepivo sa svim onim što ide uz to”, rekao je Kutleša.

Navodi kako je nezahvalno predviđati hoće li korona postati poput gripe. “Meni se čini da ovaj virus neće otići, zadržat će se uz nas i mogao bi postati nešto poput gripe, no vrijeme će pokazati”, rekao je.

Što se tiče T stanica kod cjepiva navodi kako su istraživanja pokazala da uvijek imamo stanični odgovor. “No, ako se virus promijeni, morate resetirati imunološki sustav na tu varijantu”, zaključio je Kutleša za Novu TV.

Objava NOĆNA MORA LJEČNIKA: Neće valjda? Zdravstveni djelatnici strahuju od najcrnjeg scenarija pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.