NOVA EPIDEMIJA? Zastrašujuće upozorenje Gatesa – ‘Prijeti nam katastrofa’

Extra

Bill Gates pozvao je vlade da daju milijarde za istraživanje i razvoj kako bi se spriječile buduće pandemije i “bioterorizam”, piše Daily Mail.

Milijarder je upozorio da se svjetski čelnici moraju pripremiti za katastrofe poput “terorističkih napada boginja” bez obzira na cijenu, te pozvao na formiranje nove radne skupine Svjetske zdravstvene organizacije za pandemiju, vrijedne milijardu dolara.

Iako bi istraživanje moglo biti skupo, rekao je da bi moglo dovesti i do drugih inovacija, poput iskorijenjivanja gripe i prehlade, a dodao je da zemlje poput SAD-a i UK-a moraju potrošiti “desetke milijardi” za financiranje istraživanja.

“Nadam se da ću za pet godina moći napisati knjigu pod nazivom “Spremni smo za sljedeću pandemiju”, ali trebat će desetke milijardi u istraživanju i razvoju – SAD i UK će biti dio toga”, rekao je.

Epidemije uzrokovane bioterorizmom mogle bi biti puno gore

“Postoje prirodno uzrokovane epidemije i epidemije uzrokovane bioterorizmom koje bi mogle biti i puno gore od onoga što smo doživjeli danas”, kazao je, pa se pitaošto ako bi bioterorist donio boginje na 10 zračnih luka.

“Kako bi svijet reagirao na to?”, rekao je Gates.

Unatoč strašnom upozorenju, četvrti najbogatiji čovjek na svijetu također izrazio je optimističnu notu tijekom intervjua, predviđajući “nevjerojatno korisne” medicinske inovacije koje će proizaći iz povećanog financiranja za prevenciju pandemije, prenosi Danas.hr

“Lijepa stvar je što mnogo istraživanja i razvoja koje moramo učiniti da bismo bili spremni za sljedeću pandemiju su stvari poput jeftinog cjepiva, velikih tvornica, iskorijenjivanja gripe, rješavanja obične prehlade, izrade cjepiva koja će vas samo malo popraviti stavite na ruku, stvari koje će biti nevjerojatno korisne čak i u godinama kada nemamo pandemije”, rekao je.

Dodao je da će i dalje govoriti o spremnosti na pandemiju, u sklopu svog filantropskog rada.

Propustit ćemo cilj klimatskih promjena

“Dakle, uz klimatsku poruku i tekuću borbu protiv bolesti siromašnih, spremnost na pandemiju je nešto o čemu ću puno govoriti. I mislim da će to naći plodno tlo jer smo, znate, izgubili trilijune dolara i milijune života. A građani očekuju da njihove vlade ne dopuste da se to ponovi”.

Gates je COP26 konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu ovog tjedna rekao da će svijet vjerojatno propustiti cilj klimatskih promjena od 2,7°F (1,5°C), kako je navedeno u ciljevima Pariškog sporazuma.

Postizanje cilja – ograničavanje povećanja globalne temperature na 2,7°F (1,5°C) iznad predindustrijskih razina – smatra se ključem za sprječavanje planetarne katastrofe, koja vodi do razaranja u obliku čestih klimatskih katastrofa i milijuna smrti.

Objava NOVA EPIDEMIJA? Zastrašujuće upozorenje Gatesa – ‘Prijeti nam katastrofa’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.