NOVE MERE SE RAZMATRAJU: Srbiju čeka novi talas i ograničenja

Zanimljivo

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno da ima još 817 novoobolelih od kovida 19, dok su od posledica ove bolesti preminule četiri osobe.

“Ušli smo u novi talas – nove mere će biti razmatrane”

Direktorka Insituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da smo ušli u “novi talas” korone.

Ona je dodala da je virus globalno prisutan i da od sredine jula dolazi do naglog porasta broja inficiranih.

“Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije samo u prvoj nedelji avgusta došlo je do povećanja od 50 odsto zastupljenosti pozitivnih kovid pacijenata u 228 zemalja”, rekla je Jovanovićeva.

Govoreći o većem broju poseta kovid ambulantama i hospitalizovanih, ona je navela da se “nalazimo u kovid talasu”.

Na pitanje da li se može sprečiti zahuktavanje virusa, ili je kasno, ona je ukazala da se ne može u potpunosti sprečiti širenje ovog talasa, ali “možemo dati doprinos tome”.

Na pitanje da li Krizni štab za borbu protiv korone razmišlja da pooštri mere, i ukoliko razmišlja u kom pravcu bi to bilo, ona je rekla da je aktivnost štaba “kontinuirana”.

“Kada su u pitanju nove mere one će svakao biti razmatrane i, ubeđena sam, donete u zavisnosti od epidemijske krive, kao što vidimo tokom jučerašnjeg dana smo prešli hiljadu inficiranih osoba. Testirano je 10.700 osoba, svaki deseti je bio pozitivan, to je jako veliki broj”, rekla je Jovanović, ne precizirajući kada će se održati nova sednica Kriznog štaba.

Izvor: B92