KON NAJAVIO NEPOPULARNE MERE! Sprema se uveliko u Srbiji

Zanimljivo

Slika iz Batajnice oslikava i trenutnu epidemijsku situaciju u celoj zemlji.

“Zato je neophodno da se ponovno razmotri pooštravanje mera ili uvođenje kovid propustnica”, poručuje epidemiolog Predrag Kon, a prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, mora se pod jedan pojačati vakcinacija, jer to je najjača i specifična mera borbe, a onda i sve ostale mere koje sprečavaju kontakte.

“I ono što smo davno rekli, ako dolazi do okupljanja da mora da bude vrlo kontrolisano”, ističe Kon.

Pred novu sednicu Krzinog štaba Kon kaže da će se razmarati načini da se pojača vakcinacija i nepoularne mere – dozovoljeno okupljanje za vacinisane i one koji su preležali kovid kao i obavezno testiranje.

“Koliko vidim, festivali to poštuju. Onaj koji nije preležao i koji nije vakcinisan ima dest puta veći rizik od zaražavanja”, navodi Kon.

Kon poručuje da “ovako ne može” – kovid propusnice ili skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Ukazuje da je stav medcinskog dela Kriznog štaba obavezna vakcinacija za medicinske radnike ne samo da bi zaštitili sebe već i pacijente. Dodaje da bi to trebalo da važi i za vojsku i policiju.

Broj vakcinisanih u našoj zemlji je tek nešto veći od 50 odsto. I dalje je nedovoljno interesovanje kod mladih. Zato jednoglasna poruka struke – da prime vakcinu, nego biti bolesni.

Aleksandra Radivanović Spurnić smatra će u narednim godinama vakcinacija protiv kovida biti redovina pojava. Vakcina je oružje, jedino sredstvo da korona nestane, dodaje zamenica direktorke Kovid bolnice u Batajnici.

Kon očekuje da će ubuduće virus davati sve manje i manje epidemijske talase. “Vakcinisaće se na kraju samo oni koji su ugroženi (hronični bolesnici) kao što je sada reč o vakcini protiv gripa”.

Izvor: RTS