NOVE MERE U CRNOJ GORI! Pooštren ulazak u zemlju: Ovo su USLOVI

Extra

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori postaje zahtevna i traži poseban i dodatni oprez, kazao je direktor Instita za javno zdravlje Igor Galić. Vlade je stoga donela nove epidemiloške mere.

Ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim državljanima i strancima samo ukoliko poseduju dokaz o vakcinaciji makar jednom dozom vakcine protiv kovida, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati, ili dokaz o preležanom kovidu (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa).

– Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mestom boravka u Crnoj Gori, ne poseduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test – navedeno je.

Međutim, ova pravila neće važiti za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Severne Makedonije. Iz tih zemalja će se u Crnu Goru i dalje ulaziti bezuslovno, a to se odnosi i na Crnogorce koji se vraćaju iz tih država.

Svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posedovanje makar jednog od gore navedenih dokaza, a to važi i za organizatore i za goste. Isto važi i za posete bioskopima, pozorištima i drugim kulturnim objektima.

Ugostiteljski objekat je dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mera. Izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata i dalje je zabranjeno.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od 50 punoletnih lica na otvorenom javnom mestu uz poštovanje propisanih mera (nošenje maske i držanje odstojanja).

Preporuka Vlade je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata.

Sahrane se obavljaju uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski.

Ove mere biće na snazi od 21. avgusta do 10. septembra. U slučaju promene epidemiološke situacije, biće momentalno korigovane, prenose crnogorske “Vijesti”.

Izvor: Blic.rs