OVAKO ĆE IZGLEDATI HRVATSKA KAPELA U BETLEHEMU kojoj se protive SDP i Glas

Extra

Hrvatska vlada na jučerašnjoj je sjednici potvrdila da će izgradnja kapele u Betlehemu koštati 3.375.000 kuna.

Kako je ističe Informativna katolička agencija, radi se o kompleksu od šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a među njima jedna će biti u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar.

Hrvatska kapela bit će najveća od šest kapela i dobit će centralno mjesto, a materijal za gradnju trebao bi doći iz Hrvatske što je u razgovoru s kustosom i koordinatorom projekta predložio gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik.

Obrazlažući prijedlog, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman kazao je, kako je kustodija Svete zemlje darovala teren u Betlehemu te da su za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, a sredstva osigurana u državnom proračunu za 2021. te u projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

‘Izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici’, rekao je ministar Grlić Radman pa naglasio kako će kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju i međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu.

‘Promatrajući povijest hrvatskog naroda, Katolička crkva je neizostavna komponenta utkana u nacionalni identitet te humanistički i kulturni razvoj hrvatskog društva. Hodočasnici u Betlehemu imat će tako prilike upoznati hrvatske blaženike i hrvatsku kulturu’, dodao je.

U odluci Vlade navodi se kako će hodočasnici iz cijelog svijeta koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu biti u prilici upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu.

‘Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dat će snažan doprinos jačanju međunarodne prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske u Svetoj Zemlji i svijetu’, ističe se u odluci Vlade.

Premijer Andrej Plenković danas je u zadru komentirao izgradnju Kapelice, pa je upitan je li se novac mogao pammetnije utrošiti kazao:

‘Mnoge zemlje tamo imaju svoje kapele. To je naš doprinos promociji Hrvatske. U obnovu sakralnih objekata razorenih potresom uložili smo mnogo više novca. Možda će netko tamo vidjeti hrvatsku kapelicu pa odlučiti doći u Hrvatsku. Tako treba razmišljati, dugoročno’.

Objava OVAKO ĆE IZGLEDATI HRVATSKA KAPELA U BETLEHEMU kojoj se protive SDP i Glas pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.