NOVE MERE ZVECKAJU NA STOLU! KAFIĆI DO 22? Nema više žurki i okupljanja

Extra

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je “da se naredne sedmice mogu očekivati četvorocifreni brojevi novozaraženih i da je jasno da bi trebalo doneti vrlo ozbiljne restriktivne mere”

Srbija je na korak od probijanja psihološke granice od 1.000 novozaraženih korona virusom na dnevnom nivou, koja je označena i kao crvena linija nakon koje moraju da se donesu nove strože mere, a najave sednice Kriznog štaba “nema ni na vidiku”.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je “da se naredne sedmice mogu očekivati četvorocifreni brojevi novozaraženih i da je jasno da bi trebalo doneti vrlo ozbiljne restriktivne mere”. Međutim…

– Nisam siguran da će do toga doći, ali sam siguran da će medicinski deo Kriznog štaba na tome insistirati. Jasno je da bi moralo da dođe do restrikcije radnog vremena pre svega kada je noćni život u pitanju – rekao je on za TV Prva.

Ono što je u ovom trenutku potpuno jasno je da bi članovi Kriznog štaba, kako oni iz medicinskog, tako i oni iz političkog dela, pod hitno morali da pruže odgovore na četiri goruće teme.

NOVE MERE

Prof. dr Branislav Tiodorović je u nekoliko navrata jasno rekao da “kada se pređe granica od 500 zaraženih na dan mora da se počne planiranje novih mera, a čim dođemo do 1.000 moraju odmah da se primenjuju”.

Epidemiolozi nemaju dilemu da bi pre svega trebalo ograničiti radno vreme kafića, restorana i svih drugih ugostitelsjkih objekata i to do 22 sata ili ponoći. Dakle, ne bi mogli da rade noćni klubovi, ali ni splavovi na kojima su žurke tokom cele noći.

Druga stavka je ograničavanje broja ljudi na organizovanim okupljanjima poput svadbi i drugih vrsta proslava. Trenutno je dozvoljeno do 500, a predlog je da ubuduće bude do 200, pa čak i samo do 50.

FESTIVALI

Danas startuje Sabor u Guči, baš kao i glavni program Nišvila u Nišu i takmičenje za Prvu harmoniku Srbije u Sokobanji. A zatim slede Bir fest u Beogradu (prva zvezda Goran Bregović), Roštiljijada u Leskovcu (nastupaju izmedu ostalih Ceca, Zorica Brunclik, Ana Bekuta…) i mnoge druge manifestacije koje će na jednom mestu okupljati više desetina hiljada ljudi.

Festivali koji su već odobreni teško da će da se ukidaju, ali će biti zaoštreno poštovanje onoga što je neophodno da bi se njima prisustvovalo – najavio je dr Predrag Kon.

Izvor: Srbijadanas.com